Тъжно е, когато срещнеш родител, който инстинктивно дръпва детето си, когато се разминава с човек в инвалидна количка например. Тъжно е, когато някой родител се опитва да държи максимално далеч детето си от контакт с такава личност, само защото съдбата я е белязала с физически или психически недъг. А всъщност всеки родител най-много от всичко се стреми да култивира у детето си качества, които да го направят Човек в същинския смисъл на думата. Да си човек означава да умееш да общуваш и да подхождаш с разбиране и толерантност към всеки без значение на социален статус, политически убеждения или религиозни схващания. Да си човек обаче, също така, означава да си дружелюбен, отзивчив и сърдечен в отношението си и към онзи тип хора, отнесени в графа "различни”. Общуването с човек с физически или психически недъг не е опасно, то не е вредно, нито пък срамно. Контактът и досегът до една друга, малко по-различна от твоята, вселена може само да ти даде. Да ти даде много повече, отколкото си очаквал някога.

Ето 6 добродетели, които общуването на детето ни с връстниче с определени специфични нужди ще култивира у него:

1.Толерантност и приемане на различното

Общуването с дете със специални нужди дава възможност на мъника ви да открие красотата там, където тя е по-трудно видима. Приятелството с такова дете отваря сърцето на малкото човече към всеки, който в един или друг момент има нужда от съпричастие, разбиране и доверие. Такова приятелство твори в душата на детето ни един по-красив и богат на емоции и свят.

2.Състрадание и емпатия

Едно проучване показва, че децата с по-голям пряк контакт с хора с увреждания изпитват по-малко страхове и неприязън към тях. Общуването с такива хора развива у тях чувства като съпричастие, състрадание, разбиране и емпатия. Децата ни успяват да се надскочат егото си и да се научат да виждат през очите и сърцето на другия.

6 типа приятели, които е добре да имаме до себе си >>

3.Търпение и грижовност

Децата, които имат приятели със специфично заболяване, по-лесно успяват да култивират в себе си чувството на търпение и умението да разбираш и уважаваш различния. Когато децата ни се опитват например да научат такова свое връстниче как да държи четката или молива, как да изговаря дадена дума, как да държи лъжицата и т.н., у тях постепенно се развиват качества като търпение, отговорност, дълг и грижовност.

4.Желанието да помагаш

Общуването с такова дете развива качества като готовност за взаимопомощ, желание да помогне, милосърдие и съчувствие. Помага в избора на отношение към света и хората.

30 вдъхновяващи цитата за приятелството >>

5.Умението да се възхищаваш

Често децата с недъг или проблем в развитието са надарени с изключителен талант, който ги прави забележителни и интересни в очите на обикновения човек. Но това не е всичко – тези хора често пъти са повече хора от нас самите. От повечето от тях  можем само да се учим. Не случайно досегът с такива хора насърчава у децата ни развитието на куп качества, сред които и умението да се възхищаваш. Тогава недъзите на такива хора загубват значението си за нас, а самите те се превръщат в пример за подражание и възхищение. Затова и оставаме запленени от тяхната необятно красива вселена, изпълнена с доброта и светлина.

6.Още множество добродетели

Близостта и контактът на детето ни с такъв човек всъщност помага за култивирането у него на множество добродетели. Общуването с такъв човек развива и обогатява ценностната им система, прави ги по-добри и състрадателни, прави ги  човеци.

Бащата, който се научи да разбира сина си >>