Още преди новороденото да се е появило на бял свят, трескавата подготовка, дилемите и тревогите около набавянето на всички най-необходими и важни за бебето вещи и аксесоари, вече е обсебила с пълна сила бъдещите родители. Сред най-значимите от тях, разбира се, е креватчето. Какъв размер трябва да е то, от какъв материал и доколко едно детско креватче трябва да отговаря на изискванията за безопасност, са сред основните въпроси, които терзаят родителите и с чиито отговори те действително трябва да се съобразят. Ето няколко съвета, които определено ще им помогнат при избора на подходящо за детето им креватче.

>>

Прескочете леглото тип бебешка люлка

Малката очарователна и кокетна люлка може да бъде изключително шармантна, привлекателна и изключително желана от всяка мама, но не е удачен избор от практична гледна точка. Времето, за което тя ще се използва от мъничето е твърде малко. След някой и друг месец със сигурност ще се наложи отново да се впуснете в познатата ви вече одисея в търсене на подходящо детско креватче.

Намерете правилния размер

Търсенето на креватче за бебето често пъти изправя родителите пред дилема, а оттам и пред опасенията дали избраното креватче няма да се окаже твърде голямо или прекалено малко за растящото в него човече. Мнението на експертите в случая е, че дължината на леглото трябва да бъде поне три пъти по-голяма от височината на едно новородено, което прави средно около 150 см. Това дава възможност на креватчето да бъде в услуга на детето по-продължително време. Пък и повечето такива креватчета са с приспособена подвижна основа, даваща възможност за люлеене на бебето.

Повече комфорт за бебето >>

Да не забравяме и парапетите

Стандартното и съобразено с безопасността на детето, разстояние между пръчиците на решетката, не трябва да бъде повече от 40 – 70 мм. Височината на оградата не трябва да бъде по-малка от 500 мм. Добро решение е решетката да бъде от всичките или поне от двете надлъжни страни. От една страна това дава възможност за повече светлина и въздух, от друга – улеснява прикрапването на тънките възглавнички на обиколника.

Материалът на леглото

Тук съветът на специалистите при избора на подходящ материал е да заложим на дървото, а не на талашита, заради лепилата, които се използват при направата му. Детето често обича да си слага зъбките върху оградата и би било най-малкото нехигиенично по отношение на неговото здраве.

Бебешкият матрак – приоритет №1 >>

Помислете за двуетажни легла

В случай че вече имате едно дете и сте в очакване на втората си рожба, помислете за покупка на двуетажни легла. Двуетажните легла могат да спестят пространство и по-важното – пари.

Изборът за матрак е не по-малко важен

Що се отнася до покупката и избора на матраче за бебето обаче, ви съветваме да не обръщате внимание на цената. От изключително значение за комфорта, здравия сън и общото здравословно състояние на бебето е матракът да бъде качествен, ергономичен, от естествени антиалергични материи и пълнеж.