„Не искааам на детскаааа... „

Тази тъжно произнесена фраза, придружена от кисела физиономия и дърпане в обратна посока е част от ежедневието на много майки, които водят децата си на детска градина. Как реагира майката в такъв момент? Двата най-често използвани метода са – разсейване на вниманието и бързане, с цел да се скъси агонията.

В първия вариант майката разказва истории и всячески се отпитва да отвлече вниманието на детето от това, което предстои да се случи.
За щастие –   на тази възраст децата да податливи на разсейване.
За нещастие – разсейването не продължава дълго.

Във втория вариант майката бърза да остави детето на грижите на учителката, с надеждата, че след като се разделят, то ще спре да плаче.
За щастие – след като го оставите в стаята и затворите вратата, няма да чувате плача му.
За нещастие – дори да не го чувате, то може да продължи да плаче, което в дългосрочен план не е добре за развитието на отношенията детска градина-дете.

Предварителна подготовка

За да намалите вероятността детето да плаче, когато ходи на детска градина, е особено важна предварителната подготовка. Преди то да започне официално да посещава градина, е добре да го заведете до там, за да не попада в изцяло непозната обстановка след това. Посетете заедно детските площадки там, ако е възможно, оставете детето да поиграе. Ако има брат, сестра или друго познато детет, което посещава градината, идете някой път с вашето дете, за да го вземете.

На градина без плач

Търпение и постоянство
Това са двата важни ключа, за да успеете да постигнете синхрон и баланс. Нов навик се изгражда в продължение на 21 дена. Водете детето на градината и бъдете постоянни в това. Всяка пауза за почивка у дома ще води до нов стрес. Затова колкото и да ви се иска да си останете заедно вкъщи, упорствайте в посещенията.

Правете картички за учителките
Накарайте детето да изработи само нещо за любимата си учителка – рисунка, картичка, фигурка от пластилин. Желанието да й направи подарък и да я зарадва може да е водещо и да намали стреса от ходенето на градина.

Направете сделка
Има ли детето любимо занимание? Например ходенето на танци или на гимнастика? Обяснете му, че няма известен танцьор,който да не е ходил на детска градина преди това. За да танцува добре, трябва и да учи.

Детската градина е забавление
Разкажете на детето какво забавно и интересно може да му се случи този ден в градината – ако има посещение на театър, тържество и др. Не си измисляйте и не лъжете. Използвайте този жокер само ако наистина сте сигурни, че това нещо ще се случи.

Снимка: iStock

Нека се похвали
Позволете на момченцето да вземе новата си играчка и да я покаже на приятелите си. Момиченцата пък биха се почувствали добре, ако приятелките им видят новата им рокля или диадема.

Разговаряйте и се интересувайте
Когато вземате детето от градина или сте заедно вкъщи, го разпитвайте как е минал денят му. Отдайте му цялото си внимание. Разпитвайте подробно. Нека то забележи интереса ви. Хвалете го.

Задължително се вслушвайте в думите на детето си. Разберете какви са неговите причини, за да не иска да ходи на детска градина. Какво не харесва – учителката, децата, игрите, храната? Опитайте се да промените нещо, ако е във възможностите ви. За съжаление, често се случва да има много основателна причина детето да не иска да ходи и поведението му да не е глезотия.  
Поговорете с учителката. Нека и тя обърне повече внимание на проблема - да го насърчава да се включва в игрите, да се сприятелява с другите деца. Приятелствата в детската градина ще помогнат детето да не бъде самотно там. Когато се почувства обгрижено и специално, нежеланието му може да намалее.