Забравете грижите, намалете звука на телефона, пуснете завесите, заредете масата с любимите лакомства и... се отпуснете с гадже или без на мекото удобно канапе. Но... преди това следва да надникнем заедно в една малка част от онези романтични комедии, които, нали знаете, винаги са ни изпълвали с безброй въздишки и копнежи, с безумни очаквания и вдъхновение. Подбрахме 5 класически заглавия от въпросния киножанр, които определено си струват времето и вниманието и, които, ако още не сте гледали, време му е да го сторите. Започваме:

Полунощ в Париж

Защо ли? Как можем да говорим за романтика, а да не споменем Париж! Лентата на неподражаемия Уди Алън е едно красиво сюрреалистично обяснение на автора в любов към града на светлините. Филмът е и изповед пред Негово Величество Зрителя за отношението на създателя му към непреходните ценностите в човешкия живот – изкуството, съзиданието и вечно търсещия творчески дух. Сюжетът, построен изключително оригинално, връща героя назад във времето и ни пренася в артистичната парижка атмосфера в началото на миналия век. Дава възможност да се запознаем отблизо с чара и обаянието на личности като Хемингуей, Фитцджералд, Пикасо, Бунюел и др. В същото време целият филм е създаден с такава лекота, непринуденост и автентичност, така пречупени през гения на Алън, че безспорно филмът ще ви подари чувства на нежна носталгия и романтично настроение. И в същото време ще изтрие илюзията, че чуждият живот е по-добър от нашия собствен, както и заблуждаващия устрем да търсим щастието далеч от себе си и настоящето.

 

Огледало с две лица

Не по-малко известните и обичани актьори като Джеф Бриджис и Барбара Стрейзънд си заслужава да видим в романтичната комедия "Огледало с две лица", чийто режисьор е самата Стрейзънд. Един филм за любовта и копнежа, за които няма възраст и ограничения. Филм, вдъхващ оптимизъм, направен с финес и изпълнен с прекрасна музика, силни чувства и много смях.

 

Как да губиш приятели и да дразниш хората

"Как да губиш приятели и да дразниш хората" пък трябва да видите най-малкото заради блестящата игра на британския актьор Саймън Пег. В тандем с чаровната Кирстен Дънст, той убедително изгражда забележителен образ на даровит, но справедлив, искрен и верен на себе си журналист. Сюжетът спечелва зрителите от самото си начало и с лекота ги прави съпричастни на добродетели, като неподкупност, справедливост, честност и прямост. И всичко това, съчетано с тънък хумор, забавни диалози и умопомрачителен смях.

 

Без резервации

За филма може да се каже, че хуморът е поднесен изключително вкусно, с лекота и в същото време с дълбок трогателен смисъл. Великолепната актьорска игра на Катрин Зита-Джоунс и Арън Екфарт, приятната музика и непретенциозните житейски ситуации, сервирани с финес и богата гарнитура от смях, едновременно очароват и доставят специално удоволствие, което рядко можем да получим от екрана. Оригиналният привкус на филма се дължи донякъде и на това, че на зрителя се дава възможност да наблюдава и участва в разрешаването на големи екзистенциални промени в живота на двама души в кухнята на голям ресторант. Романтичното и забавното са така майсторски преплетени, че неминуемо вдъхват оптимизъм и правят живота по-лек и вкусен.

 

Някои го предпочитат горещо

Не можем да говорим за романтика, за смях и комедия, и да не споменем шедьовъра на Били Уайлдър от 1959 г. "Някои го предпочитат горещо", останал ненадминат в жанра. Още тогава заема заслужено място в съкровищницата на световната филмова класика. Достатъчно е да споменем имената на великите Джак Лемън, Тони Къртис и Мерилин Монро, за да събудим интереса и на най-пасивния кинозрител. Още от първите кадри до последната фраза на влюбения милионер: „Е, никой не е съвършен.“, филмът ще причини сериозна мускулна треска на стомаха ви. А смехът ще ви съпровожда във времето всеки път, когато се сетите за него. А, и още нещо – този филм никога не омръзва, колко и пъти да сте го гледали!

И накрая няма да е излишен един приятелски съвет – наред с пуканките или вместо тях, не забравяйте, че смехът и романтиката най-добре се подслаждат с шоколад. И ако някои го предпочитат горещ, то всички обожават Suchard! ;)

 

5 сладки причини да гостуваме на баба >>

5 места, които да посетим през уикенда >>