1. Ще има косми навсякъде
Вашето любимо коте ще ръси косми навсякъде в дома ви, особено в преходните сезони. Те са по пода, чаршафите, столовете и диваните, дори и в хладилника. Единственото решение е честото ресане на козинката. Няма да имате този проблем единствено, ако сте собсвеник на екземпляр, който водите на изложби и затова имате достатъчно време да го решите всеки ден по няколко часа, за да изглежда добре.

Много котки обожават гребенчетата си и мъркат сладко, докато ги решите. Други не обичат нито да ги докосват, нито ресането, особено по дължината на тялото. Дори да дават да ги решите по ушите и под брадичката - тялото и особено опашката си остават забранена зона. Показват го с хапане, драскане и бързо оттегляне от мястото на мъчителната процедура.



2. Маркировка
Котките маркират всичко и всички. Жлезите им, които се намират около мустаците, са тяхната "ограничителна заповед". Веднъж маркирана вещ е вече собственост на котката. Това е физиологичната причина котката толкова често да се гали в краката ви.

Заради слабостта си към маркирането на територии, ъглите на стените, боядисани с латекс, постепенно ще потъмнеят. На точно определени места (на нивото на котешките жлези около мустаците) слоят боя ще започне да пада, а отдолу ще се подадат металните ъгълчета, които, ако сте имали добър майстор при последния ремонт, са ви поставили.



3. Любопитният чревоугодник
Котките са любопитни - това всички го знаят. Те не харесват голяма част от човешката храна и никога не биха опитали от нея. Това не им пречи обаче да подушат вечерята, която сте оставили открита на масата или дори да си топнат муцуната в чинията. Провокира ги най-вече новата миризма, а също и фактът, че на масата има нещо ново.



4. Странни предмети в дома ви
Котките обожават да острят ноктите си. Ако искате вашата животинка да се чувства комфортно, а също и да спасите пердетата и дамаската на дивана си, осигурете им място за това. Може просто да поставите дебел клон от дърво или да сковете някаква форма. В този случай всеки, който идва у вас за първи път, ще задава въпроса "Какво е това"? Другият вариант е да купите специално дръвче от зоомагазините - по-скъпо е, но е и по-красиво.


5. Дъвче всичко
Котките могат да дъвчат или да забиват нокти в най-невероятни предмети. Не се учудвайте, ако намерите силиконовите презрамки на сутиена си изгризани, плика с памук на дупки, капака на лаптопа със следи от зъби. Друга странна котещка прищявка е... близането на снимки. Покритието им съдържа вещество, подобно на желатина, по което животинките много си падат.


За да си спестите голяма част от главоболията, просто направете атмосферата около вас коткоустойчива. Ако поставите кристална чаша на открито, котето мине и я бутне - не то е виновно. Виновни сте вие самите. То е любопитно, игриво и колкото и да е гъвкаво, послушно и грациозно, понякога прави бели. А и признайте си - мястото на чашата не беше там, нали?