Към Част 1

За да забременея, трябва задължително да получа оргазъм
Разпространени са схващанията, че жената трябва да получи оргазъм, за да забременее. Това може да бъде погледнато от определен ъгъл и да е в помощ на искащите да заченат – конвулсиите на влагалището ще спомогнат за „изпращането” на сперматозоидите към фалопиевите тръби. Но погледнато от друг ъгъл е напълно погрешно – жената не трябва да изпита задължително кулминация в секса, за да забременее.

Лубрикантите ще помогнат на сперматозоидите да се придвижат по-бързо
Погрешно е и схващането, че лубрикантите ще помогнат на сперматозоидите да достигнат до чакащата яйцеклетка, която очаква да бъде оплодена. Някои от тях могат да взаимодействат с цервикалната слуз на жената, да променят киселинността и по този начин да унищожат целеустремените сперматозоиди.

Определени пози в секса помагат за по-лесно зачеване
Пози в секса, при които проникването е по-дълбоко, спомагат за по-лесното забременяване. Има нещо вярно в твърдението, защото така сперматозоидите се „изстрелват” по-близо до целта. Но няма никакви научни доказателства това да е сериозна предпоставка за зачеване. Ако не харесвате пози, при които мъжкия полов орган прониква по дълбоко, по-добре е да сте спокойни и да се наслаждавате на секса максимално.

Ако първия път съм забременяла лесно, втория също ще е така
Много жени си мислят, че след като първия път са забременели лесно, тяхната фертилност е повишена, което трябва да означава, че и втория път също ще е лесно. Естествено, че това е мит, защото през бременността тялото и организма се променя, така също и с възрастта, също трябва да бъдат отчетени и много други фактори, които влияят на способността на една жена да зачене.

Притесненията и стресът няма да ти позволят да забременееш
Притесненията, че все още не си забременяла, дали има някакъв проблем, защото не се случва и т.н. могат да обезпокоят всяка жена, готова за бебе. Приятелите в подобни случаи се намесват често с обясненията да не се притесняваш и стресираш и че ще се случи, когато си спокойна. Нищо подобно – в изключително редки случаи стресът може да намали способността за овулация, но погледнато от медицинска гледна точка – няма място за подобни притеснения.