Без повод или с повод, всички обичаме да правим подаръци. Особено ако обектът насреща ни е млада майка и нейната новопоявила се на бял свят рожба. Измежду красивите бебешките одеяла, чудните дрешки за момиченца и момченца, полезните настолни книги, играчките и аксесоарите за бебе от първа необходимост, които ни приветстват с магнетично очарование от витрините на детските магазини, има още цял куп неща, които не само могат да зарадват всеки родител, но и дълбоко да го трогнат. Такива подаръци са неоценими. Стойността им не се измерва в пари. Тях няма да ги открием в магазините, нито пък ще пипнем или видим. Тях можем единствено да почувстваме със сърцето си. Защото идват от света на приятелството, опита и времето, от вселената на мъдростта и любовта.

Кои са те... вижте >>

Вдъхнете кураж, не давайте съвети

Факт е, че младите майки почти нямат мира от всевъзможни съвети, наставления и многобройни упреци, идващи от устата на познати и непознати, и които обсебват едва ли не цялото им ежедневие. Така че дори и да искате да помогнете на младата и все още неопитна мама с някой и друг съвет, по-добре не го правете. Едва ли той ще й се стори оригинален, а по-скоро – познат до болка. Ето защо само една дума на одобрение от ваша страна е достатъчна, за да вдъхнете кураж и самоувереност в собствените й родителски умения. Повярвайте, една жена, станала наскоро майка, има нужда точно от това – от стимул и доверие от вън, вдъхващи решителност и вяра в майчините й способности.

Подарете й най-любимите си бебешки дрешки, останали от вашето дете

Безспорно всяка млада майка обожава да обикаля из бебешките магазини в търсене на сладки и кокетни дрешки за малката й рожба. Това обаче не е пречка тя да си хареса някоя и друга очарователна, запазена и за кратко носена блузка или боди, останали от вашия мъник. Не забравяйте – когато й предлагате тези безценни реликви (които иначе биха се превърнали в мил спомен за бебешките дни на вашия малчуган), да включите и предупреждението, че ги подарявате, а не ги давате под наем.

Предложете й помощта си в гледането на бебето

Младите майки (особено тези, които кърмят), често се привързват силно към своите бебета и трудно биха се навили да ги оставят, дори и за час-два на друг човек. Това обаче не е задължително. Напротив, бихте сюрпризирали приятно всяка майка, ако й предложите помощта си да гледате безвъзмездно нейното бебе. Така вие ще й дадете възможност за така бленуваното от нея месеци наред свободно време, в което тя най-сетне би могла да обърне време на себе си - да отиде на фризьор, да свърши дълго отлагана, но важна, работа или да се види със стар приятел. Всичко това ще означава много повече за нея, отколкото сами може да си представите!

Изненадайте я с билет за обичано и дълго жадувано от нея културно мероприятие

Със сигурност ще зарадвате всяка мама, като й предложите билет за двама за предстоящ концерт, кино или театър. Ежедневните грижи около новороденото обсебват изключително много съзнанието и времето на всяка майка до такава степен, че я откъсват тотално от света. Един такъв подарък не само би изтръгнал младата майка за известно време от тревогите, безпокойството и притеснения около бебето, от домашната рутина, но и ще я зареди с много енергия и жизнерадост, от каквито една начинаеща майка определено има нужда в един такъв момент.