Не са малко младите майки, които след навършване на първата година на детето им, по една или друга причина започват или продължават да работят. В действителност, според статистики и други социологически проучвания, 99% от работещите майки признават, че ежедневието им е доста напрегнато. Повечето от тях, в допълнение, дори изпитват и чувство на вина. Това донякъде е оправдано, тъй като значително намаляват времето и възможностите им за общуване с децата.

Ето 4 кратки съвета как да се освободим от постоянното безпокойство и от усещането, че не отделяме на малчуганите си нужното родителско внимание и грижи:

Споделете отговорностите

Не си мислете, че като сте майка, отговорността за възпитанието и грижите е единствено ваша. Не се колебайте да споделите и да прехвърлите част от семейните задължения на таткото. Такива могат да бъдат моментите, когато детето е неразположено, има нужда от лекар, трябва да се осъществят срещи с възпитатели и учители или се нуждае от бащината подкрепа по време на спортни прояви например.

Направете си графика гъвкав

Ако характерът на работата ви позволява, опитайте да уредите подходящ гъвкав график, който успешно да балансира задълженията ви на работното място и времето за децата. Ако обаче нямате такава възможност, използвайте пълноценно почивните дни, като се посветите на игри и занимания с малчугана. Изключете телефона, забравете за служебните разговори и лаптопа, и идете с мъника на детската площадка, на игрището, в театъра или киното, сред природата, в парка или планината. Това вече гарантира и щастлив детски смях, и личното ви удовлетворение.

Мислете в перспектива

В крайна сметка да бъдеш майка е трудна работа, да бъдеш работеща майка е още по-трудно. Но мисленето в перспектива ще ви помогне да преодолеете голяма част от стреса и вината, че не отделяте достатъчно време на малчугана. Истината е, че притесненията, които изживявате, са в името не само на настоящето, но и на бъдещето на вашето дете. Все пак чрез работата, печелите и средства, с които да му осигурите по-качествен живот и възможности за бъдеща реализация.

Работейки, давате по-голям шанс и на децата си по пътя към социализацията им

За да преодолеете впечатлението си, че не отделяте достатъчно време за мъника си и породеното от това чувство за вина, ще ви помогнат данните от редица многобройни социологически изследвания. Те показват, че децата на работещите родители, които ходят на ясла или детска градина, в много по-голяма степен и още от ранна детска възраст се социализират. В резултат на това тяхната психологическа нагласа и отношение към обкръжаващия ги свят е много по-положителна и съзидателна. Такива деца стават много по-приспособими, адаптивни и прогресиращи в обществото личности.

И накрая, едно леко намигване към амбициозните млади мами... ;)

Вглъбени в мислите и притесненията покрай малкото човече, не бива да забравяте, че житейската роля на една жена е свързана не само с възпроизводството и възпитанието, но и със собственото й самоусъвършенстване и развитие (хм, кого заблуждавам – откакто съм мама, позарових личните амбиции и стремления и дадох отстъпление от тази, инак немаловажна, част от дневния ред, но това е друга тема). А когато мама е добре, всички са щастливи. И понеже си имам една любима фраза, която обожавам да си я напомням, ще си позволя да го направя и тук, а именно библейската мъдрост: "Има време за всичко и срок за всяка работа под небето... "/Еклисиаста/.

Стрес ли? Притеснение?
Всъщност, няма по-голяма радост от... децата -
най-големият стимул и вдъхновение!
;)