След като вълненията от появата му на белия свят на бебето леко поутихнат, всяка майка започва недоволно да се взира в тялото си и с носталгия да си припомня как е изглеждала само до преди няколко месеца. Е, няма нищо лошо в това да е качила някой и друг килограм по време на бременността, още повече че физическата енергия, която изразходва покрай грижите за бебето през първите месеци, определено помага в по-бързото реализиране на желанието й. Ето още няколко лесни стъпки към прогонването на понатрупаните от бременността килца:

1. Кърмете бебето си

Много майки живеят в заблудата, че именно кърменето е виновникът за напълняването им. Всъщност, истината е точно обратната. Кърменето помага в изгарянето на 500 калории на ден. Добър начин за увеличаването на кърмата пък е редовната консумация на вода и течности. Добрата хидратация от своя страна стимулира обмяната на веществата и така подпомага организма да се отърве по-бързо от излишните килограми и токсини. Така че, за да снабдим организма си с достатъчно количество вода, препоръчителната оптимална доза на ден е 8 чаши.

7 сериозни причини да кърмите детето си >>

2. Упражнения

Факт е, че грижите покрай бебето са свързани с достатъчно изразходване на физическа енергия. Пране, чистене, готвене, разходки и т.н. са си цяла поредица от физически упражнения. Какво повече искате от това? Ако все пак фитнеса ви липсва, обадете се на роднина или приятел, който би могъл да гледа бебето, докато вие сте в залата. Начини да възвърнем финеса и грациозната си походка fотпреди раждането винаги се намират, стига да има желание за това. Време за една простичка схема от домашни упражнения също винаги лесно се намира.

Грижи за бюста по време и след кърмене >>

3. Разходки, разходки, разходки

Вместо да разчитате баба, дядо или тате да извеждат бебето ви навън, по-добре е да го правите вие самите. Излизайте ежедневно на разходка в парка или сред природата заедно с бебето. Разходките на въздух благоприятстват кръвооросяването и помага по-бързо да се отървете от излишните килограми. Да не говорим за здравословното влияние, което те оказват върху бебето.

4. Хранете се пълноценно и без страх от напълняване

Определено диетите след раждане не са добър избор. Това е време, в което майката се нуждае от достатъчно количество храна, за да набави на организма си изгубените ценни хранителни вещества от месеците на бременността. Диетите са недопустими още повече, ако кърмите детето си. Вместо това заредете хладилника с богати на витамини и минерали хранителни продукти – мляко, яйца, плодове, зеленчуци, ядки и зърнени култури.

Храни и напитки за увеличаване на кърмата >>