1.Имитират плача на малко дете 
Котките могат да общуват по различни начини. За разлика от повтарящия се кучи лай, котките могат да импривизират на тема височина, сила, гърлени или чисти звучи и т.н. Този набор от изразни средства е необходим на гальовните домашни любимци, за да могат по-успешно да ни манипулират и да постигнат желаното.

Хората най-лесно разпознават мяукането, с което котката моли за храна, защото е гладна. То звучи най-протяжно и като цяло е най-неприяно за човешкот ухо. Когато котката се опитва да измоли нещо, звуците, които издава, приличат на плач на бебе. Нашият природен инстинкт ни диктува бързо да нахраним това същество, което звучи като нашето дете.

2.Заявяват превъзходството си като пишкат и акат на грешното място
За разлика от кучето, котката лесно се обучава да ходи по нужда на съответното, пригодено за целта, място. Всъщност причината това да се случва не е защото котките са по-умни от кучетата или пък по-ичстоплътни. Това е по-скоро еволюционен навик, свързан с времето, когато котката все още не е била домашно животно, а около нея е било пълно с различни породи хищници (по-страшни дори от прахосмукачката:)).



Заравяйки своите екскременти, котката става неоткриваема за своите врагове. Когато котката заравя акитата си, значи се бои от по-голям хищник. Ако демонстративно ги оставя непокрити, или пък на необичайни места (на килима, в леглото ви), това е акт на проява на агресия. Котката счита себе си за главна в тази къща, а вие живеете на нейна територия, подчинен на нейните закони. 

 

3. Търкат се в краката на човек, за да го маркират като собственост
Понякога на хората е доста трудно да разберат своите домашни любимци. Когато котаракът се търка в краката ни, приемаме това за знак на обич и привързаност. Но съвсем не е така. Това е техният начин да ви обявят за тяхна собственост.

Като много други животни, котките имат жлези, отделящи феромони, чиято цел е да улеснява общуването с другите представители на техния вид, за идентификация, определяне на сексуална съвместимост и маркиране на територията.



Най-важните жлези са разположени около мустаците. Маркирането с тези жлези може да се сравни с направата на татуировка. За другите животни това е сигнал, че вече си имате домашен любимец. Като писмо, което изпращате, без да знаете, че дори носите. Другите котки могат да го разшифроват например така „Този човек е собственост на котарака Блеки”.

4. Тяхната мания е да се отърват от вашата миризма 
Ако вашата котка непрестанно се мие, не мислете, че това е от любов към чистотата. В повечето случаи това е просто желание да се отърве от миризмата, която най-често е вашата. Когато котката се ближе с грапавия си език, стимулира жлези по тялото си, които започват още по-активно да отделят феромони. Така котката започва да мирише повече на сене си, вместо на ужасния за нея чужд аромат.