Отнасяме се с умиление към онзи момент, в който блажено сядаме в удобните столове на някое заведение, поръчваме си бира с цаца и се надяваме да поседим на спокойствие и прохлада известно време. "Надявай се, Гергино!", казва вуйчо ми за всяка ситуация, която е препълнена с надежди, както замразено пиле - с вода. Точно 5 минути след като сте седнали и детето ви е огледало обстановката, преценило е, че сервитьорът не е страшен и няма да мине номерът с "Папкай, че баткото ще те вземе!", започва неистиво да повтаря, че иска да си ходите, да идете на батута или най-малкото да скокнете до Луната за кестени.

Иска - защото не му е интересно. Забравили сте да вземете играчки или пък тези, които носите, вече са му скучни. Просто измислете нещо ново с подръчни материали, така че да можете на спокойствие да си изпиете биричката. Ето 3 предложения, които задържат детското внимание за около час. Изпробвано!

Салфетки

Поставените на масата салфетки могат лесно да се превърнат в завивки и възглавнички за куклата. Децата обичат да приспиват, да хранят и да обгрижват играчките си. 

От салфетките могат да се направят и имровизирани дрехи - рокля, панталонки, блузка, нощница. Дрехите се свалят и слагат поне няколко пъти. Може да ги изперете научким, да ги разстелете по масата, за да изсъхнат, и пак да ги облечете. 

Накъсаните на парченца салфетки лесно се превръщат в храна за куклите или в нещо, което с малко детско въображение да бъде сготвено - спагети, фасул, краставички и т.н.

От салфетките могат да се направят и топчета, които да накарате дето да подреди на влак, в групички по 5 или да посмята малко събиране и изваждане. 

Сламки

Сламите могат да се нанижат в определена фигурка, като краищата им се пъхат един в друг. 

Друг вариант е детето да ги подреди една до друга като килим; влак и т.н. 

Със сламка може да издухва топчета салфетка из чинията си или в чашата.

Снимка: iStock

Лед

С щипка за лед и кубчетата в чашата пада невероятна игра. Най-лесно е просто да дадете две чаши на детето и задачата да премества с щипката кубчетата от едната в другата, и обратно.

Позволете му да сложи лед и във вашите напитки.

Накарайте го да преброи ледчетата.

Колко време успяхте да задържите вниманието на малчугана с тези игри? Стопли ли ви се бирата? Споделете ни в коментар под тази статия.