1.Сприятеляват се бързо

Детето е навън, вижда друго мъниче на люлката, приближава се и смело се обръща към него с думите: "Искаш ли да си играем?" – и това е всичко. Едно ново и красиво приятелство вече е родено. Честно казано, едва ли на повечето възрастни ще се отдаде по такъв лесен и непринуден начин да създадат контакт. Ние, големите, сме по-склонни да поставяме бариери пред себе си, да се затваряме в черупките си и просто ей така – да не допускаме всеки в личния си свят. Е, разбира се, освен ако не сме на купон с приятна и весела компания.

2. Не са злопаметни

Разбира се, две палави мъничета лесно могат да се скарат помежду си, да се разсърдят едно на друго, но… всичко това си има своя край и те не след дълго отново са първи приятели. Изводът: Научете се да прощавате!

3. Не се двоумят

Малките деца не изпадат в тежки дилеми, сложни разсъждения и дълбоки размишления относно избора, който трябва да направят, нито пък съжаляват после защо, аджеба, са си избрали синята чаша, а не зелената. На нас, големите, пък ни дай колкото се може повече главоблъсканици, чуденици, съмнения, страхове и опасения. Изводът: Бъдете по-решителни и самоуверени!

4. Живеят за мига

Децата нито живеят в някакво минало – обяснимо защо, нито пък са обсебени от натрапчиви мисли за бъдещето. Е, освен ако не е вечер и не ги прикоткате към креватчето с думите, че утре ще си прекарате един страхотен и вълшебен ден. Изводът: Живейте за мига!

5. Те са творци

Децата са обсебени от желание да рисуват, да сглобяват, да лепят и боядисват, да пеят или да танцуват. Изобщо – всяко дете е приютило в себе си духа на творчеството и устрема към съзидание. Изводът: Не забравяйте за красивата и внушителна сила, която изкуството е оказвало върху вас, докато се били дете. Станете отново творци и съзидатели. Нарисувайте пейзаж, научете нова танцова стъпка…

6. Казват, каквото мислят

Децата са естествени и непринудени в отношението си с околните. Те не познават преструвки, фалш и лицемерие. Изводът: Бъдете искрени и честни!

7. Децата се вълнуват

Децата се радват на всяко едно творение на природата, на всяко едно явление от живия свят, който ги заобикаля. Удивляват се на полета на птиците, разговарят с дъгата, танцуват под дъжда или с вълнение приветстват първия сняг. Изводът: Отворете очите и сърцата си за чудото, наречено Живот!

Първият дъжд в живота на едно дете (видео) >>

8. Не познават дискриминация

Дали си черен или бял, за децата няма значение. Те ще играят, ще общуват и ще се държат към теб по същия начин, както към братчето или сестричето си. Изводът: Бъдете Човек!

9. Признават страховете си

Те не се страхуват да споделят страховете си. Те не са обременени от предразсъдъци, нито пък от чувство за гордост. Когато имат нужда, те търсят подкрепа, търсят закрила и разбиране. Изводът: Споделяйте, когато нещо ви тежи или плаши. Бъдете открити!

10. Не се страхуват да правят грешки

Втурват се смело към предизвикателствата на живота, излизат на сцената без свян или страх. Правят пакости и бели, без да влагат зла умисъл. Те са непринудени и истински. Изводът: Вярвайте в себе си! Бъдете смели!

11. Ценят малките неща

Може би това е така, защото те са малките неща. Колкото малки, толкова и безценни. Но децата умеят да ценят и големите неща. Никой не обича толкова много огромния, страшен и тромав динозавър, колкото малчуганът в предучилищна възраст, нали? Изводът: Ценете всеки миг в своя живот!

12. Доверяват се и вярват, че всички хора са добри

Пословична е детската наивност. Дори и да кажеш на едно дете, че си от друга планета, то ще ти повярва. Не казваме да бъдете наивни, нито пък да се доверявате на всеки. Просто се опитайте да гледате на света с по-добри очи. С доверие в светлото и красиво начало в човека. Изводът: Спрете да бъдете скептици към всеки и всичко. Вярвайте в доброто!

13. Смеят се на глас

Обременени от грижи и отговорности, често пъти забравяме дори да се усмихваме. Погледнете към малкото човече, играещо в пясъка с връстниците си. То е щастливо. Заслушайте се в неговия смях – звучен, нежен и така заразителен. Кога за последно се смяхте така? Изводът: Радвайте се на Живота и се смейте от сърце!

14. Задават въпроси

Децата са любопитни, с очи, широко отворени към живота и света и питат, питат ли, питат: "Защо бананите не са сочни?", "Кой е първият човек, измислил палачинките?”, „Как се появяват бебетата?”. Често пъти с въпросите си дори надхвърлят собствените ни представи за детския ум и любознателност. Изводът: Питайте! Разширявайте кръгозора на познанията си! Пък и с повече знания, ще съумеете по-удачно и компетентно да отговаряте на въпросите на децата. ;)

15. Обичат животните

Няма по-голямо щастие за едно дете от пухкавата животинка, припкаща в краката му. Мъничетата умират за свое кученце или коте, което да милват и гушкат в обятията си. Не ги възпирайте от тази обич, не ги плашете с животните. Децата лесно могат да бъдат манипулирани. Изводът: Обичайте и уважавайте всяко живо създание на планетата.

16. Имат чувство за хумор

Да, така е. Децата имат неподражаемо чувство за хумор. Не забравяйте, че нещата от живота понякога трябва да бъдат пречупени през призмата на смеха. Изводът: Гледайте на нещата от живота откъм веселата им страна. И хайде де, не бъдете чак толкова сериозни и критични, било то към себе си или света!

17. Казват „Обичам те”

Едва ли има по-красива дума от „обичам те”. Едва ли има нещо по-мило от това да чуеш тази дума от дете. Едно дете никога не чака друг пръв да каже „обичам те”. То се втурва към теб, прегръща те и с грейнала на личицето си усмивка ти казва: „Обичам те!”. Изводът: Бъдете инициаторите! Погледнете към любимите си хора! Кажете им колко много държите на тях и ги обичате. И... обичайте!