1. Плакала е заради теб много повече пъти, отколкото предполагаш
Поводите за това са били най-различни – радост, гордост, мъка и страх. Най-много ни натъжават най-близките ни същества. Дъщерята/синът са единствените, които могат да зарадват или разочароват майка си по този много силен и осезаем начин.

2. Лишавала се е от храна заради теб
Дори и да е искала да хапне нещо вкусно, мисълта, че може да го остави за теб, я е спирало. Майката ще отдели най-чистото месо, най-добре узрелия плод и най-мекия хляб за детето си. Може дори да остане гладна, но ще спести пари, с които ти да си купуваш храна в училище или университета.

3. Боляло я е много пъти, не само при раждането 
Болката от самото раждане е силна, но бързо се забравя – още в мига, в който майката гушне топлото, плачещо бебе. Но това не слага край на болката. Боли я всеки път, когато гърдите й се запушат, защото малкото още не суче добре, когато не успява да се наспи, защото него го мъчат колики или му растат зъби, когато се случи несправедливост в училище, когато детето й е нещастно влюбено...

4. Дано не се случва това, което майка ти мисли
Майката винаги се притеснява. Твоето 15-минутно закъснение, защото ти е било забавно вечерта с приятели, на нея й струва много нерви. Тя се притеснява дали не ти се е случило нещо лошо и винаги ще се притеснява, независимо колко голяма пораснеш.

5. Тя често се самообвинява
Всяка майка поне веднъж си е мислела, че не е добра майка. Истината е, че при всички положения, тя е най-добрата майка точно за теб. 

6. Гледала те е, докато спиш, пипала е челото ти дали пари
Нощите, в които си била болна, са били тежки и за твоята майка. Тя не се е отпуснала да спи спокойно на леглото, а е затваряла очи на пресекулки и се е будила, за да те завие, да пипне челото ти дали пари....

7. Ти си част от нея, не само 9 месеца
Независимо че вече сте в две различни тела, майката цял живот ще те възприема като част от нея.

8. Сърцето й кърви всеки път, когато плачеш
За майката няма по-голяма болка от това да вижда как детето й страда. Тя предпочита да изпита цялата болка на плещите си, отколкото това да се случи с детето й.

9. Поставя себе си на второ място
Тя ще износва старите ти дрехи и обувките, които са ти умалели. Да поставя себе си на второ място за нея не е себеотричане, а начин на живот.

10. Душата й се свива, когато се карате или я обидиш
Когато заставаш срещу нея ядосана и й крещиш да не се бърка в живота ти, тя винаги си спомня малкото човече, което е излязло от нея преди години и единственото, от което е имало нужда, е била тя самата. Точно това човече я нарича „досадница” в момента. Душата й се свива, но майката има уникалната способност да забравя тези обиди.

11. Съжалява за много пропуснати моменти
Майката се любяща и раздаваща се, но винаги ще мисли, че не е дала достатъчно от себе си. Макар в миналото да е имала нужда от 15 минути на спокойствие и гореща вана или да излезе вечер, за да си говори с приятелки, тя ще съжалява за всяка пропусната възможност да бъде с теб. Защото децата растат толкова бързо!

12. Тя би направила всичко това отново
Въпреки болката, въпреки безсънните нощи, трудностите, умората, напрежението и всичко останало, майката би направила отново всичко това. Щастието да има свое дете, което да носи в утробата си, да му даде живот, да се грижи, да прегръща е най-голямото блаженство, с което е благословена жената.