Няма родител, който да не е усетил чувството на безпокойство и тревога ставайки родител. Тогава вниманието ни се премества в посока на едно мъничко крехко създание, което за миг осмисля целия ни живот.
Детето се превръща в основен приоритет, а вижданията ни за света и живота претърпяват цялостен прелом. Учим се на бъдем търпеливи, отговорни, грижовни, всеотдайни и - най-важното – спокойни.

В този ред на мисли, ние, майките на момчета, като че ли по-трудно овладяваме тревожното усещане покрай развитието и възпитанието на синовете си, в сравнение с майките на момичета.
Това е обяснимо, предвид буйния, енергичен и, често пъти, неусмирим темперамент на малките момчета. Докато едно 3-годишно момиченце, в повечето случаи, кротко ще седне в пясъчника, момчето на същата възраст вече ще се оглежда за някое по-високо дърво или ще се опитва да подражава на по-възрастните батковци.

Познато ли ви звучи? Редно ли е да сме винаги толкова напрегнати и притеснени, докато синовете ни тичат и играят с връстниците си навън?

Следващите съвети целят да помагат на майките да се грижат и отгледат едно щастливо, уверено в себе си и самостоятелно момче без прекалени тревоги и притеснения:

Давайте свобода на детето си
Не забравяйте, че момчетата опознават света, катерейки се по дърветата, прескачайки огради, ожулвайки коленете си. Не хабете излишни нерви и енергия, за да се противопоставите на нещо, което неминуемо ще се случи. Дайте свобода на детето си. Разбира се, дълг на всеки родител е да избира място за игри и гоненици, което да не представлява опасност за детето. Наблюдавайте играта им, но не я забранявайте!

Позволете на сина си да изразходва енергията си
Момчетата винаги имат енергия в излишък. Ако детето не я е изразходвало пълноценно през деня, обикновено в късните часове на денонощието става раздразнително и превъзбудено. Следователно заспива по-трудно. За да си спестите подобни неудобства и да помогнете на малчугана да разтовари излишната енергия, е необходимо да му осигурите достатъчно движение през деня. Друго добро решение е да го запишете на спорт, който да упражнява с удоволствие.

Научете го да помага на другите
Бъдете пример за сина си. Развийте чувството му за взаимопомощ и кавалерство. Научете го да уважава приятелите си, да им помага и да ги разбира. Бъдете отзивчиви и внимателни към хората, с които общувате. Наблюдавайки, синът ви по естествен начин ще възприеме вашия модел на поведение.

Отговаряйте на въпросите му
Никога не обръщайте гръб на детето си, когато ви пита нещо. Отговаряйте му винаги, когато ви задава въпроси. Покажете му, че не сте безразлична към неговите интереси и вълнения. Децата са любознателни, а родителите са хората, които трябва да непрекъснато да поддържат тяхната любознателност. Търсете отговорите заедно, покажете на момчето си къде да търси и къде да ги намира. Така ще провокирате у него логическо мислене и откривателски дух.

Научете го да изразява емоциите си
Така ще му помогнете да опознае себе си и емоциите, които изпитва или поражда в другите хора - срам и гняв, разочарование и тъга и т.н. Умението да изразява емоциите си ще му помогне във формирането на черти като честност, искреност, откровеност и общителност.

Показвайте му своята гордост
Когато детето ви постъпи правилно, споделете колко много се гордеете с него. С всеки следващ успех – споделяйте радостта с него. Така ще стимулирате вярата в собствените му способности, а оттам и развитието на неговите лични амбиции.

Научете сина си на добри обноски
Доброто възпитание и обноски винаги помагат за създаването на спокойна, уравновесена и хармонична атмосфера на общуване с околния свят. А синът ви сам ще стигне до извода, че с подобно поведение в живота, ще помогне за това светът да стане едно по-добро място.

Култивирайте у сина си уважение и любов към природата
Научете сина си да уважава всяко живо същество на планетата. Обяснете му, че трябва да е много внимателен и нежен към по-малките от него деца, към беззащитните животни, към растенията и към чувствата на другите хора.

Научете своя син, че в живота всичко е възможно – неуспехите са част от него
Много родители спестяват на децата си разочарованията и трудностите, които ежедневието носи със себе си. Обяснете на сина си, че да умее да губи е мъжко качество. Обяснете му, че живота има своите добри и не чак толкова приятни страни. Нека да знае, че дори и най-добрите играчи понякога губят. Най-важното е да не се отчайва, а да посреща загубата без фатализъм, спокойно, по мъжки. И никога да не се отказва!

Не пренебрегвайте ролята на бащата
Да не забравяме и нещо много важно, ако не и най-важното! Изключителната и незаменима роля на бащата. Задължително е още от самото начало да предоставяте мъзможност на бащата активно да участва в развитието на вашето дете.