Ако сте от онези бъдещи мами, които точно по средата на зимата са научили радостната вест, че чакат бебе, навярно първата мисъл, която ви е осенила е тази, че ще се сбогувате с разголените и вталени роклички, които толкова много обичате да носите през лятото. Е, леко плашещата за вас представа в съзнанието ви как ще изглеждате с голямото коремче със сигурност постепенно е отстъплио място на трепетната подготовка по посрещането на бебето. И все пак, лятото си е лято и всяка жена, чието раждане предстои именно през най-горещите дни на годината, трябва да подходи с изключително внимание към състоянието си. Ето 10 съвета от специалистите, за да създадете максимален комфорт на себе си по време на бременността, както и на бъдещата си рожба:

1.Намалете приема на натрий

Намаляването на приема на сол е добро условие, за да предотвратите риска от подуване. Това обаче не означава, че трябва напълно да изключите от менюто си солта. Съдържанието на йодид в нея е от съществено значение за развитието на бебето. По време на бременността консумацията на оптимално количество йод е необходимо за нормалното развитие на такива органи и системи на бебето, като нервната, сърдечно-съдовата, половата, както и на опорно-двигателния апарат.

5.Увеличете консумацията на течности

За да избегнете риска от дехидратиране, консумирайте достатъчно количество течности, като вода, плодови сокове и мляко.

 

 

8. Използвайте висок слънцезащитен фактор

Ако досега сте разчитали на слънцезащитни продукти с фактор SPF 15, препоръчително е по време на бременността да изберете по-висок такъв. Слънцето увеличава производството на меланин. Меланинът е естественият щит на кожата, който предпазва клетъчното ДНК от опасните UV лъчи. Оптималната защита на кожата от слънчевите лъчи ще намали производството на меланин, а оттам и риска от хипермигментация на кожата.

7. Носете дрехи от естествени материи

С настъпването на горещите дни, избягвайте дрехите с тъмни цветове и изкуствени материи. Те привличат слънцето и водят до лесно запаряване. За да се чувствате максмално комфортно, обличайте само такива, които са от естествени материи и в светли тонове. Не пренебрегвайте и ролята на широкополата шапка.

 

 

3. Плувайте

Сред най-препоръчителните и благоприятни спортни дисциплини за бременни е плуването. Досегът с водата благоприятства максимално доброто състояние на нервната система, повишава настроението. Чувството за безтегловност, с което дарява тялото, оказва изключително полезно въздействие. То сваля напрежението от мускулите на гърба и разтоварва гръбначния стълб.

2.Свалете пръстените от ръцете си

С напредване на бременността, особено през последното тримесечие, капацитетът на бъдещата майка да отделя излишното количество на течностите е намален поради различни причини. В резултат на това се образуват т.нар. оттоци. Затова и препоръката на специалистите е, ако носите пръстени на ръката си, да ги свалите.

 

3.Не пренебрегвайте ролята на влажните кърпички

 

Поставянето на хладка влажна кърпа на врата или челото ще помогне регулирането на нормалното кръвно налягане и ще намали изпотяването.

4.Забавлявайте се

С напредването на бременността започнете да отделяте повече време за почивка. Това не означава обаче да се лишавате от забавления, които да ви носят повече позитивни емоции. Накупете дрешки за бебето. Отидете на кино, посетете театрален или оперен спектакъл. Доказана истина е, че класическата музика оказва особено благоприятно въздействие върху психиката не само на бъдещата мама, но върху развитието на бебето.

 

9. Запишете са на масаж

 

Масажите оказват особено успокояващо и благотворно въздействие върху целия организъм на майката. Масажът по време на бременност е полезен защото: осигурява спокойствие и намалява психическото напрежение, характерно за периода на бременността; подобрява кръвообръщението; облекчава ставните болки; помага за предотвратяване на мускулните крампи и спазми; тонизира седалищния нерв. Запомнете! Когато става дума за масаж по време на бременност не бива да се доверявате на всеки масажист-терапевт. Търсете единствено услугите на такъв, който има лиценз за работа с бременни жени. И не забравяйте преди това да се консултирате с личния си лекар.

10. Носете обувки с малко по-голям размер от вашия

За да създадете максимален комфорт на ходилата си, които безспорно ще претърпят от една страна – леко подуване заради отоците, а от друга – ще им се наложи да понесат по-голямо натоварване върху себе си, снабдете се с обувки поне с половин размер по-голям от вашия.