В някои училища традиционните часовници ще бъдат заменени с цифрови и причината е, че учениците не ги разпознават, защото са свикнали да разчитат за това на смартфона си. Предаването на подобни умения на децата е задача на родителите им. Затова обаче се изисква време, а децата по-скоро биха били онлайн или затрупани зад планини от домашни. Тези основни знания са практически и важни за развитието на подрастващите. Хюз Джоши дава в книгата "5‑Minute Parenting Fixes: Quick Tips and Advice..." своите препоръки за уменията, които децата е редно да придобият спрямо определената възраст.

1. Почистване – около 3 г.

Можете да започнете с това да ги научите как да подреждат играчките си, а по-късно да преминете и към оправянето на леглото. Все пак никой не иска да живее в хаос, затова трябва да създадете някои навици у малчугана. Убеждаването на децата, че почистването е и забавно, може да стане чрез музика. С напредването на възрастта те трябва да умеят да чистят банята и кухнята или да пускат прахосмукачка. Целта е да не създадете тийнейджър, който си обича хаоса.

2. Бюджетиране – от 6 г.

Щом детето ви се научи да смята, обяснете му как пазарувате и как печелите пари. Хубаво ще е да помага в къщи и да получава пари за труда си. Не прекалявайте с последното, за да не се получи обратен ефект. Когато тръгне на училище, оставате детето само да балансира джобните си. Разбира се, редно е да започнете с дневни джобни и да преминете към седмични. Ако джобните са малко над необходимото и малчуганът поиска нова играчка – нека спести пари за нея от тях. Така ще разбере колко време муе необходимо, за да си вземе желаното сам.

3. Писане (на ръка) – 7 г.

Не забравяйте, че трябва да може да използва писалката еднакво добре с клавиатурата на компютъра. Грамотното писане винаги създава добро впечатление, затова се постарайте детето ви да го овладее. Добра идея е да го научите как се праща писмо по пощата. Може да изпратите едно ръкописно и едно електронно писмо заедно.

4. Да разпознава часа (на традиционен часовник) – 7 г.

Използвайте поне един традиционен часовник в къщи, за да има къде да практикувате. Ако детето разчита повече на телефона си, може да се наложи да го изключвате за малко. А и използването на технологии в изпитните зали е забранено, така че това умение ще му е необходимо със сигурност. Питайте го често колко е часът, за да затвърди знанията си. Необходимостта от това знание се доказва, защото часовникът със стрелки е идеален за пространствена ориентация – "готина мацка на 6 часа".

5. Връзване на обувки - 8 г.

В тази възраст е време да забравите за удобното велкро и да научите детето си на това умение. Има видео уроци в YouTube, ако искате да е забавно - така ще се получи най-лесно. Има мнобжество интересни и различни плетки, които могат да развият допълнителни умения в детето.

6. Работа с карта или глобус - 9 г. 

Направете си околосветско приключение с повечко въображение и... една световна карта. Има приложения за карти на телефон, но какво ще стане, ако някой се изгуби или батерията падне? Предайте основното старо умение за четене на карта на детето и развийте неговите способности за ориентация. Това ще стане бързо и лесно. Можете да направите семейна екскурзия и да си имате нов гид. Това е страхотно упражнение и за разходката в планината на чист въздух - далеч от джаджите.

7. Готвене - 11 г.

Нека детето е "помощникът на мама" и разбере как се готви. Да го включите в приготвянето на пет или десет основни ястия ще е чудесно за начало. Специалисти смятат, че на 11 години децата могат да приготвят боб успешно, а от средата на тийнейджърските години и тестени изделия с домашен сос. Представете си как с времето ще започнете да работите заедно върху семейните рецепти.

8. Шиене – 11 г.

Любимите дънки на детето са скъсани и не иска да ги смени или хвърли – ето идеалният момент. Така животът на дрехите ще се удължи, а и портфейлът ви ще се чувства добре. Използването на игла и конец е важно умение, но първоначално ще изисква надзор. Съвет: започнете с по-голяма игла, за да не превърнете дома си в минна зона.

9. Пране - 13 г.

Улеснете живота си, като някой ви отмени в сортирането на дрехите за пране. Това може да е забавна игра, защото е свързано с цветове. Светлите и тъмните дрехи са началото на всеки урок за притежанието на чисти и спретнати дрехи. С времето обяснете разликата между вълнени и деликатни, за да не се окаже някой с нов "бейби" пуловер. Можете да отпечатате правилник от уебсайт и да не се налага за никой от вас да търси етикетите на дрехите.

10. Смяна на крушка - 15 г.

Предвид възможни проблеми с безопасността, това ще е умението, което изисква повече наблюдение от ваша страна. Смяната на електрическата крушка е важно знание и не бива да се подценява. Не винаги има възрастен вкъщи, а когато крушката изгори - все някой трябва да я смени.