Безспорна истина е, че литературата е велика благодат. Тя облагородява, повишава интелекта, разширява мирогледа и развива фантазията.
С една дума, прекрасно е да четем книги. А желанието да предаваме тази ценност и на своите деца е още по-ценно.
Кой, ако не ние, родителите, сме призваните да вдъхнем желанието у децата си да черпят познания и вдъхновение от чудните приказки, разказващи вълнуващи истории за фантастични герои.

Следват 10 от безбройните ползи да четем на детето приказки преди сън:

1. От най-ранна възраст, още като кърмаче, детето лесно може да бъде приспивано с нежната „музика” на майчиния глас.

2. Гушкането в леглото, докато четем приказка на глас, е безценно време, което ни свързва с детето, а то има възможност да възприема и преживява приказната история заедно с нас.

3. Слушането на приказки от най-ранна възраст е предпоставка за бързо развитие на интелекта – пробужда усещането за любознателност в детето, провокирайки желанието за търсене и намиране на отговори, и напътствия.

4. Четенето на висок глас предразполага дете да започне да говори по-бързо. Редовното четене на приказки поддържа потока от звуци и думи, които детето усвоява с всеки следващ ден.

5. Четенето от страна на родителя и неговото присъствие създават усещане за спокойствие и сигурност у мъничето - предразполагат за здрав и пълноценен сън. А всички родители знаем, че детето расте по време на сън.

6. Да се чете на малкия палавник е чудесен начин да упражнявате концентрацията му.

7. Четенето развива и въображението. Докато детето слуша, то създава образи в съзнанието си и съпреживява случващото се в историята по свой собствен начин.

8. Четенето учи детето да разграничава доброто от злото.

9. Книжките с приказки даряват детето със своеобразен житейски опит и представа за света, и хората.

10. Запомнете: Когато четете приказна история, вие привличате вниманието на своето дете - нестихващ интерес, траен копнеж и любов към книгата и знанието.