Домашните любимци не могат да говорят и съответно не могат да ви кажат как се чувстват. Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Когато става дума за грижата за домашният любимец, всеки си мисли, че тя се изчерпва с едногодишното посещение до ветеринаря, нали?

Истината обаче не е съвсем такава. Докато посещението при доктора е достатъчно важно и наложително за поддържането на добро здраве на вашето коте или куче, то през останалото време от годината има много други неща, които вие би трябвало да правите за вашите космати приятели, за да са в идеална форма.

Ясно е, че кучето или котето не могат да говорят и съответно не могат да ви кажат как се чувстват и поради тази причина ние направихме подробно проучване сред ветеринари, за да разберем как животните индикират, когато имат нужда от нещо.

Вижте нашите скромни съвети, за да успеете вие сами да усвоите езика на вашите домашни любимци и благодарение на това да ги поддържате в идеално здравно състояние.

1.Кога животното е вече с наднормено тегло?
– Когато много обичате домашният си любимец, вие искате той да е напълно щастлив и задоволен.

Има обаче един момент, в който трябва да осъзнаете, че пълното щастие на животното не означава вие постоянно да задоволявате неговият неспирен апетит с най-различни лакомства, а когато започне да дебелее, да оправдавате ситуацията с – „то просто е пухкаво” или „ той е малко едро кокалест, не е дебел”.

Затлъстяването при животните, не e по-различно от при хората, може да доведе до много сериозни дихателни, сърдечни проблеми, диабет, кожни възпаления и други.

Поради тази причина това не е проблем за пренебрегване, има начин, и то елементарен да следите за теглото на животното като го измервате редовно, което означава да сте наясно с породата, която притежавате и кое е „нормалното” тегло за тази конкретна порода.

Тези неща лесно могат да се постигнат, като просто се консултирате с ветеринарят еднократно и след това проявите сами отговорност. Ако искате сами да разберете дали кучето или котето ви са с наднормено тегло има прости начини и индикатори, по които да прецените – ако не можете да напипате ребрата им, ако се уморяват по-бързо, не им достига въздух и се задъхват прекалено често, когато не е чак толкова топло.


Ако установите наличието на всичките или дори само един от тези симптоми, препоръчително е да заведете животното до ветеринаря и той да ви състави хранителен режим, който да е персонализиран специално за вашият любимец.

2.Ветеринарите са винаги на разположение за консултация – поговорете си с тях преди да вземете решение да си купувате или осиновявате домашен любимец – Грижата за животно е голяма отговорност и не е решение, което се взима с лека ръка.

Ще е много по-добре ако масово стопаните на кучета и котки обмисляха по-внимателно финансовото и емоционалното си състояние преди да вземат животно в дома. Не всеки е готов да се грижи за куче и в здраве и в болест.


Поради тези причини е от изключителна важност, решението да се вземе домашно животно, да се обсъди с ветеринар, който да поясни специфичните нужди да някои от породите. Някои породи са повече предразположени към болести от други.


Трябва да обмислите графика си, свободното си време и колко от него сте готови да жертвате, защото да имаш куче е като да имаш малко дете, което обаче така и не пораства и винаги зависи от вас, дори за най-елементарните си нужди.

Особено важно е също да се изчисли добре бюджета, тъй като ветеринарните нужди на едно куче не са винаги евтини.

3.Успявате ли да разкажете коректно и правилно симптомите на вашият любимец пред ветеринаря? – Ветеринари твърдят, че 70% от поставените от тях диагнози, мгат да бъдат коректно поставени само благодарение на адекватна здравна история на кучето и достатъчно разбираемо поднесени симптоми от стопанина.

Има голяма разлика между повръщане и регургитация, респираторна кашлица и кашлица, която идва от дробовете, болка и неспокойствие и т.н.

Трудно е сами да диагностицирате животното, но е от значителна важност да внимавате какви симптоми проявява то, да ги записвате и да не се опитвате да ги лекувате сами.

4.Желателно е да миете зъбите на кучето си редовно – Подсигуряването на редовна дентална хигиена на кучетата е добра основа за цялостното им здравно състояние.

Според ветеринари, потенциална опасна бактерия би могла да се развива в устната кухина на кучето, която в последствие да се развие и да навлезе в кръвта, което може да доведе до инфекция.

Други проблеми, които биха могли да се появят в следствие на лоша устна хигиена е – инфекция на пикочни пътища и изгнива и упадане на зъбите. За това започнете да им миете зъбите, защото няколко минути на ден могат да ви спестят много разходи и главоболия в последствие.

5.Ако имате котка, изхвърлете всички Лилии от къщата – Всички разновидности на цветето Лилиум са токсични за котките, казват ветеринари.

Котките обичат да дъвчат листата на растенията, но дори само едно малко сдъвкано парче от Лилиум може много бързо да доведе до бъбречна недостатъчност, при която само 50% оцеляват и то след агресивно лечение.

6.Типа и честотата на ваксините не са стандарти, а са конкретни за всяко животно – Протокола по отношение на ваксините се промени много през годините.

Според ветеринари, не е необходимо стандартното, едногодишно ваксиниране на животните. Слагането на ваксина, като време и тип се определя от порода, начин на живот и години.

Малко куче или коте се нуждаят от серия от ваксини, за да изградят добра имунна система. По-големите кучета и котки се нуждаят от периодично ваксиниране, което трябва да уговорите и обсъдите с личният си ветеринар.

7.Обаждайте се за консултация – Да се обадиш на ветеринарят си е безплатно. Когато за бележите някакъв проблем, не се опитвайте да го диагностицирате или лекувате сами, а просто вдигнете телефона и се консултирайте.