Днес е Световен ден на информираността за аутизма. В тази връзка бих искала не да навлизам в подробни описания за проблемите на тези хора у нас (те са безкрай). Не. Иска ми се, макар и за две минути, да насоча вниманието на нашите читатели към тях, за да ги накарам да помислят, да почувстват, да отворят сърцата си и да разберат.

Братчето ми е аутист. Трудно е в страна като нашата да си аутист и неразбран. Да. Факт, произлизащ най-вече от обстоятелството, че живеем в България. В едно общество като нашето да си аутсайдер не е лесно. Но ми остава вярата, че това ще се промени. Че най-накрая и ние ще се научим да разбираме тези хора, тяхната дарба, благословията, която неотменно и навсякъде носят със себе си. Смея да го твърдя. Защото аз научих много от моя брат -аутист.

1. Научих, че има хора, които са родени да се борят, да вярват и да бъдат силни. Тези хора са благословени. И тези хора са родителите на дете аутист.

2. Научих, че има хора, които може да не правят разлика между лале и хризантема, да не знаят на кой номер автобус да се качат или  просто да живеят в свой собствен тих и тайнствен свят. И тези хора са много повече мъдреци, отколкото всички ние, които обичаме да се мислим за такива.

3. Научих, че има хора, които предано вярват на думите, които им говориш. Гледат те в очите, мълчаливо те изслушват, кимат и ти се усмихват. И макар да не ти отговарят, ти усещаш, че са те разбрали.

4. Има хора, които са лишени от амбиции, не знаят що е корист, завист, лицемерие.  И тези хора са ангелите на земята.

5. Има хора, които не се мислят за нещо повече от другите. И тези хора постигат много повече от онези, мислещи себе си за богоизбрани.

Продължава >>

6. Има хора, които не знаят кои са, откъде идват и накъде отиват. И тези хора винаги се оказват най-добрите ни пътеводители в живота, без самите те да подозират за това.

7. Има хора, които трудно се учат, трудно четат, сричат, трудно говорят. И тези хора имат велики прозрения в различни области от заобикалящия ни свят.

8. Има хора, които може и да не знаят как да общуват с външния свят. И тези хора най-добре могат да ни научат как ние да общуваме с него!

9. Има хора, които не могат да се грижат за себе си. И въпреки всичко тези хора са дар небесен за онези, които се грижат за тях.

10. Има хора, които не се вписват в общоприетите рамки на живот, но това не ги прави по-малко хора от нас. Напротив – прави ги забележителни!