Със сигурност по-долу изброените съвети не изчерпват проблематиката, но определено биха били от полза за всеки родител, чието дете, с времето, демонстрира все по-голямо надмощие и влияние над него. Ако сте почувствали, че губите контрол над емоциите на мъника си и се чудите какво да направите, за да го накарате поне веднъж да ви чуе, опитайте се да приложите поне някои от тях:

10 сигнала, че детето ви е разглезено >>

1.Направете списък

Направете списък на моментите и местата, когато и където детето ви е проявило определена степен на раздразнителност и негодувание. Опитайте се да намерите причинна връзка между поведението на детето и онова, което може да го е причинило – това може да бъде явление, определено време, конкретно място, случка или дори личност. Това ще ви помогне да избегнете повтарящи се в бъдеще подобни настроения, реакции и държание.

2. Отделяйте достатъчно време за общуване с детето

Децата имат нужда от внимание и разбиране от страна на родителите си. Замислете се дали пък причината за негодуванието на детето ви не се дължи на липсата на достатъчно време, което да отделяте за него. За жалост в днешното задъхано ежедневие все по-малко родители общуват качествено с децата си. А дефицитът на време и внимание към тях неминуемо рефлектира върху поведението и настроението им. Ето защо едно грижливо обмислено планиране на ангажиментите и приоитетие ще ви помогне да организирате времето си така че да не пренебрегвате най-ценното в живота си.

За ползата от глезенето >>

3. Действието е по-възпитателно от думите

Вместо да си служите със заплахи, подкупи или "изнудване”, действайте. Например вместо да кажете: "Ще те лиша от гледане на телевизия”, направо натиснете червеното копче. Важно е обаче да запазите добрия тон. В никакъв случай не бива да си позволявате агресивно поведение и прояви на гняв спрямо малкия непослушник. Не забравяйте златното правило: Гневът поражда гняв, нервният изблик – негодувание!

4. Не се поддавайте на желанието на детето ви да получава всичко, което връстниците му имат

Само защото приятели на детето ви или негови съученици имат телефон последен вик на техниката или "суперяки”, обувки не означава, че детето ви се нуждае от тях точно сега. Не се поддавайте на опитите му да ви притиска, за да ги му ги купите. Това може да породи  у детето ви страст към вещоманията. Възнаграждавайте мъника си с подобни неща само в случаи, ако ги е заслужило с добро поведение.

5. Не угаждайте на всяка прищявка

По-добре е подаръците да бъдат заслужени и дадени по повод. Не заливайте малчугана си с такива по всяко време. Детето лесно може да свикне с това и когато не получи поредния очакван без повод подарък, лесно да се разстрои и дори да ви се разсърди. Угаждайки на всяка негова прищявка пък, няма да направите услуга на малкия човек. Мъникът трябва да се научи, че не всичко на този свят идва даром, и че трябва да положиш нужните усилия, за да го заслужиш.

Заедно в битката срещу ината >>

6. Не позволявайте другите да развалят това, което градите

Уверете се, че всеки, който си взаимодейства с вашето бебе или вече пораснало човече, включително детегледачки и любящи баби и дядовци, трябва да бъдат наясно с усилията, които полагате, за да предпазите детето си от разглезване или определени видове храни. Не забравяйте периодично да им напомняте за усилията и опитите си да възпитате или запазите вече изградените от вас навици у детето си.

7. Ключът е в постоянството

Бъдете постоянни в усилията, които полагате, за да възпитате добри и градивни качества у детето си. Само миг отклонение, може да погуби всичко, което сте изградили до момента. Бъдете принципни и последователни в опитите си да отворите очите на детето си за красивите и съзидателни неща от живота.

Стъпки към самостоятелност >>

8. Компромиси – колкото е възможно по-малко

Ако малчуганът се опитва да ви манипулира, за да отстъпвате винаги пред желанията му, бъдете по-твърди, справедливи и безкомпромисни. Това ще предизвика уважение у детето ви и ще му даде добър пример за подражание. Научете го да цени точността, да спазва обещанията си и да обича истината.

9. Не прекалявайте с обясненията

Когато съветвате, давате напътствия или изисквате нещо от детето си, не правете от мухата слон. Няма нужда да се впускате в подробно описание на пакостите, които малчуганът е извършил в даден момент. Навлизайки в колкото се може по-големи разсъждения относно случката, рискуваме децата ни да усетят нашите собствени съмнения.

10. Не преговаряйте

Когато сте сигурен в правотата си, бъдете категоричен и не допускайте преговори и поставянето на условия от страна на малчугана. С добър тон, любов и отношение, обяснете на детето си, че това, което иска в момента, не е по силите ви да го изпълните. Дайте му възможност да вникне в ситуацията като голям човек, на когото имате доверие. Детето има нужда от приятелското отношение на мама или тате към себе си дори и в моментите, когато желанието да бъде на неговото удари на камък. Назидателното и осъдително отношение само биха го потиснали повече и биха породили бунт в душата му.