Ако виждате, че просто няма къде да сложите най-новата си придобивка, въпреки че домът ви изглежда достатъчно просторен, значи е време да се замислите за преподреждане. Запитайте се какво наистина ви е нужно и кои от всички събрани и може би пазени с години неща ползвате редовно. След като си отговорите на този така сложен въпрос, просто изхвърлете ненужните. Това е неизменната първа стъпка от разчистването на жилището в името на повечето свободно място.

Ако банята е най-неподреденото кътче в дома ви, предлагаме ви няколко полезни и изключително лесни за следване съвети за това как да оптимизирате пространството в помещението.

1. Изхвърлете гримовете и останалите козметични продукти, които не се ползвали от повече от шест месеца и онези, които вече просто не ви харесват.

2. Окачете малка етажерка зад вратата на банята, където да поставяте по-малките предмети като четки за коса, гребени, шноли, фиби.

3. Съберете всички по-дребни вещи, които използвате редовно, в красива кутия и я поставете върху тоалетното шкафче над мивката, например. Или пък разделете вещите на всеки член от семейството в отделни кутии и ги сложете под умивалника.

4. Дръжте не повече от две ролки тоалетна хартия в банята. Останалите съхранявайте в някой шкаф в друго помещение.

5. Ако държите лекарства в банята, преместете ги на по-сухо и хладно място. Освен че заемат излишно пространство, те могат и да изгубят свойствата си заради влагата.

6. Под умивалника, в найлонов плик с цип или пластмасова кутия, поставете средствата за първа помощ като бинтове и антибиотични кремове. Не забравяйте и да надпишете кутиите/пликовете, за да намирате бързо, каквото ви потрябва.