За ваната
Ако вкъщи имате акрилна вана, но колкото и да я почиствате, дъното й винаги изглежда леко сивеещо, третирайте мръсотията с лимонов сок или винен оцет. Те успешно премахват варовикови и солни отлагания. За да бъде ваната ви блестяща и бяла, използвайте препарат за пране (най-добре течен). Драскотините, които обикновено се образуват, ако използвате абразивни препарати или кухненска тел за почистване, може да заличите с мека и фина шкурка.

За да почистите жълтите и сиви петна, които се появяват  по стените и дъното на ваната, в никакъв случай не използвайте бензин или ацетон. Вземете най-обикновен евтин шампоан и сода за хляб. Смесете ги в съотношение 1 капачка шампоан с 1-2 ч.л. сода. Ще се получи пяна, с която натрийте силно замърсените местата. След 5 минути изплакнете.



За домашния текстил и космите на котката
Ако вкъщи имате дългокосместо коте, което, колкото и да решите, оставя космите си навсякъде, перете текстилни тъкани в специална топка. Тя събира голямо количество от обилно поръсените от мацата косми. Домакините, които имат домашни любимци, по-често трябва да проверяват филтъра на пералнята, за да не се задръсти, както и да почистват барабана от евентуално останали „котешки следи”.


За петната по килима
Ако върху него е попаднало машинно масло, бързо натъркайте с бензин. Ако е засъхнало, трябва първо да нанесете нещо мазно – маргарин или олио и да оставите така за няколко часа. След това мръсното по-лесно излиза. Петната от чай, кафе и вино избършете със суха кърпа, след това отмийте с четка, потопена в сапунен разтвор. Ако петната са засъхнали, натъркайте ги с глицерин и оставете за една нощ. На сутринта петното лесно ще излезе. Капналият восък може да изстържете с нож. Дребните частички от него ще почистите като поставите лист хартия и отгоре минете няколко пъти с ютия. Восъкът се разтопява и полепва по хартията.


За домашния прах
Често домашният прах предизвиква алергии или астма у деца и възрастни. Метенето и пускането на прахосмукачка не винаги помагат. Препаратите, които се използват, трябва да са хипоалергенни, да не съдържат фосфати и парфюми, защото те допълнително дразнят носната лигавица и белите дробове. Едно от най-подходящите почиствания е с уреди, работещи с водна пара. Дълговлакнестите постелки (одеяла, дамаски, килими) задържат много прах. Естествената кожа и сатенените чаршафи са за предпочитане пред хасето и хавлиеното бельо.