Правоъгълните сандъци с повдигащ се капак са едни от първите вещи, създадени за удобството на човек по време на път. Първоначално са се използвали са пренасяне на различни вещи от бита, дрехи, прибори. В съвременния интериор сандъкът запазва своята функционалност, но изглежда съвсем различно. Дизайнери и фотографи често използват сандъците като част от сюжета на фотографиите. Колкото по-олющени и стари изглеждат, толкова повече колорит внасят в снимките. В същото време сандъците не са само красива, но безполезна вещ, а напротив - съвсем функционална.

Къде? Защо?

Най-полезният сандък е правоъгълен, дълбок, с повдигащ се капак.

В спалнята
Може да го поставите в долната част на леглото и да го използвате вместо ракла. В сандъка спокойно може да слагате юргани, възглавници, калъфки, одеяла и чаршафи. Дори да не са идеално сгънати, след като го затворите, никой няма да разбере има ли ред в него, или владее безпорядък. Сандъка може да поставите и пред тоалетката и да го използват вместо стол, докато се гримирате.

В хола
Поставен в хола, в сандъка може да събирате списания, вестници и книги. В зависимост от размера може да го използвате и за масичка за кафе. Друг вариант – сандъкът в ролята на тв шкаф. В този случай пространството му вътре остава неизползваемо, затова или трябва да сложите рядко използвани вещи, или да го оставите празен.



В кухнята
Тук може да използвате сандъка с основната му цел, за която е бил създаден – за съхранение на прибори. Сложете в него сервизите, които ползвате рядко, чашите, които не ви харесват, но не искате да изхвърлите, тиганите, тенджерите и т.н. Може да превърнете сандъка и в място, в което пазите различни видове алкохол – вино, бутилки с уиски, домашна ракия и т.н. Когато решите да почерпите гостите си с тях, тържествено отворете вълшебния сандък и нека духът на алкохола изплува.

В антрето
Може да използвате сандъка вместо шкаф за обувки. А когато се опитвате да нахлузите високите ботуши, просто поседнете върху сандъка – така ще имате повече упора.

Декориране и освежаване
Не е нужно да купувате нов сандък, за да можете да го сложите в някоя от стаите си. Достатъчно е да го обновите с малко шкурка, лак и боя. Друг лесен начин да освежите на тази мебел е с декупаж (залепване на парчета хартия). Облепете повърхността му със салфетки, картинки от списания или вестници. Старите сандъци имат много по-интересна и нестандартна визия от съвременните, освен това рискът някоя приятелка да дойде и да каже „И аз имам същия” е сведен до минимум.