Присъствието на младо сирене бри в тази лятна смокинена фантазия й придава нежна и изтънчена каймачена мекота. Ако предпочитате малко по-силен и пикентен привкус, вместо младо бри сложете узряло. Плодовото очарование на салатата, обаче, се дължи на едрите сочни и сладки смокини.

Прекрасна вечеря и невероятно мезе за розово вино.

Продукти за 4 порции:

2 зелени салати
8 едри зрели смокини
4 средно големи домата
200 г сирене бри
80 г белени изпечени слънчогледови ядки

За дресинга:
2 с.л. зехтин
балсамов оцет на вкус
сол на вкус
млян черен пипер на вкус

Приготвяне:

Измиваме и накъсваме зелената салата в купа. Нарязваме смокините и доматите и ги прибавяме към зелените листенца. Оформяме сиренето бри на малки кубчета. Накрая поръсваме със слънчогледовите ядки и заливаме с дресинга от зехтин, балсамов оцет, сол и пипер.