Продукти за салатата:

100 г кълнове от леща

най-крехките, вътрешни листа от една връзка зелена салата

5 репички

2 стръка пресен чесън

ленено семе

бисери от балсамов оцет

сол, зехтин

Продукти за крекерите:

1 ч. ч. зеленчуково брашно

1/2 ч. л. сода

3 с. л. зехтин

ленено и сусамово семе

риган, мащерка, сол, захар

вода за омесване

Брашното се овкусява с подправките и семената. Добавя му се содата и постепенно се сипват зехтинът и водата. Замесва се на меко тесто. Разточва се на тънко (около 5 мм). С остър нож леко се отбелязват (без да се реже тестото) очертанията на квадратите. Пече се върху пергаментова хартия за около 15 минути в предварително загрята на 180° С фурна. След като се охлади, крекерите се начупват по отбелязаните очертания.

Продукти за млечния сос:

1/2 кофичка кисело мляко

сол

Кълновете от леща се поставят за канапе на салатата в дълбока чиния. Добавят се и останалите нарязани зеленчуци. Салатата се накъсва на по-едри парчета. Овкусява се и се поръсва с бисерите от оцета.

Киселото мляко се подправя със солта и се разбърква енергично. Отстрани на чинията се поставя лъжичка от млечния сос, а около него се подреждат няколко зеленчукови крекера.