Тази торта си беше по повод. Любимият ми братовчед имаше рожден ден и исках да е наистина много специална изненада! Цяла седмица я мислeх и с всеки ден тя сякаш сама се разкриваше и предлагаше изкушенията, които да я направят още по-желана, ароматна и неустоима.

Шоколадът беше задължителен - шоколадохолизмът очевидно си е семейна черта. А и от кокоса нямаше как да се откажа. Обикновено ми е достатъчно да отворя буркана с кокосовия крем и вече лъжицата се е оказала в другата ми ръка. Торта без парченца орехи в блата пък звучи толкова прозаично. Но още й липсваше онова, което да я направи по свой собствен начин специална - появиха се и те, сините смокини. Влязох в магазина за нещо друго, а очите ми останах заковани в тях – сочни, плътни, прекрасни. А за крушите – те ухаят от всеки ъгъл през октомври и някак си естествено се превръщат в сорбета, пайове, тарталети, а защо не и в лек крем за моята торта.

Щастлива от всички богатства, които успях да събера през седмицата вече мислех да се захващам за тортата и... Ами, брашното! То хубаво всичко останало, но в кутията с пълнозърнестото брашно, не беше останала и трошица. Случайно се сетих за тях – бях купила спретнаните пакетчета брашно от лимец още през септември директно от хората, които го бяха посяли и ожънали с ръцете си, но тъй като навън още е топло и ми беше рано да меся хляб, просто ги бях забравила. А те очевидно са чакали специалния случай, за да отворя първото и да се порадвам на покупката си. Знам, че вече все повече хора преоткриват лимеца и все по-често тази традиционна храна се завръща в ежедневиетона българина. Ако все още не сте опитвали, да знаете - няма толкова вкусен хляб, като хляба от лимец.

Наричат го пшеницата на траките, житото на фараоните, една най-древните храни на земята. Най-ценното преимущество на лимеца пред пшеницата е, че и до днес той е полудива култура. През годините човекът не се е намесвал в неговата селекция и хранителните качества на зърната му са останали непроменени с векове. За неговото отглеждане не е необходимо използването на торове и препарати против вредители, тъй като той е много устойчив и не боледува - именно поради тази причина отглеждането му е лесно по чист и екологичен начин, като така се произвежда един наистина здравословен продукт. Лимецът е храна изключително богата на магнезий, цинк и манган. Той съдържа два пъти повече мазнини, белтъчини, фосфор, витамини от групите В и А от останалите житни култури. В него не се натрупва радиация. Лимецът има силни антиоксиданти свойства, стимулира обмяната на веществата, съдейства за извеждане на отровите от организма, подобрява храносмилането и кръвообращението. Ако всички тези качества не ви се струват достатъчни, за да стане той част от една специална торта-изненада, най-важното е – лимецът е с много приятен вкус. Ако се остави да покълне, то само за десет часа зърното е готово за да бъде прибавено към всяка закуска – меко и сладко. Много често вкъщи го варим и после го хапваме с ядки и мед – той не се нуждае от предварително накисване и 45 минути варене са напълно достатъчни. Та ето с този завръшващ арсенала ми за тортата елемент вече всичко беше напълно възможно!


Ето ги и продуктите:

1 чаена чаша брашно от лимец
1/2 чаена чаша кокосово брашно
3/4 чаена чаша какао на прах
1 бр. зряло авокадо
10 -12 бр. смокини
100 гр. едро нарязани орехи
1 чаена лъжичка сода за хляб
3/4 чаена лъжичка бакпулвер
1/ чаена лъжичка хималайска сол
1 чаена чаша кафява захар или кленов сироп на вкус
около 600 г кокосово мляко (млякото се добавя накрая на око – сместа за блата
трябва да стане като гъст крем, но не и течна)
1/3 чаена чаша кокосов масло разтопено на ниска температура
вътрешността на една ванилова пръчка
1/2 чист черен шоколад

За крема:

2 бр. средно големи, добре узрели круши
1/2 чаена чаша кокосово масло

Първо загрейте фурната до 180 градуса и намажете кръгла форма за печене на блатове със зехтин. В голяма купа смесете двата вида брашно, какаото на прах, бакпулвера, содата и солта. Отделно пасирайте добре с блендер авокадото, кокосовото масло, млякото, захарта (или кленовия сироп) и ванилията, докато се получи гладка смес, и изсипете при брашното. Добавете орехите и накъсаните смокини. Разбъркайте много добре и после изсипете във формата. Печете около 25-30 минути. Пробвайте с клечка за зъби, блатът е готов, когато по клечката не остава тесто. За крема - крушите се обелват и се настъргват на ситно. Отцеждат се и се разбиват на крем с кокоса. Охладеният блат се намазва с крема и се прибира за около 7-8 часа в хладилника. На готовата торта се настъргва черният шоколад, декорира се с още смокини и...

Невероятно вкусна е!Още от вкусните рецепти на Ваня Ирибаджакова може да видите в блога й - thinkaboutorganic.com



А вие не забравяйте за нашия здравословен конкурс с награди. 

Още от вкусните рецепти на Ваня Ирибаджакова може да видите в блога й - thinkaboutorganic.com