Яйцето, казва баща ми, е една от най-евтините храни. И като повечето родители е прав. Най-ценната хранителна част на яйцето е жълтъкът. В него се съдържат витамините А, D, E и С. С най-голямо хранително значение от белтъчните вещества в белтъка са вителинът (80%) и ливетинът.

Обикновено приготвяме яйцата пържени, варени или влизат в състава на тесто за сладки.

Искате ли малко разнообразие? Лесно е.

Имате нужда само от формичка, в случая сърце. Поставете я в нагорещен тиган и чукнете яйцето в нея. Когато я купувате, внимавайте да е от незалепващ материал. В противен случай яйцето ще залепва по нея и трудно ще се оформи.


Препечена филийка, масло и яйце е чудесен старт на деня.


Ако приготвяте палачинки, може със същата формичка първо да изрежете готовата палачинка, а след това върху нея да поставите изпърженото яйце. Ефектно е, нали?


С формичка изрежете сърце във филийка хляб. Разбийте яйцето с малко сол. Загрейте тигана и сложете филийката хляб в него. В оформената сърцевидна дупка излейте разбитото яйце и изпържете. Останалото хлебно сърце може да намажете с масло и да поднесете с кашкавал или сирене.



Ако трябва да предложите закуската на мъж, той със сигурност ще иска и месце. Ето лесен вариант за комбинация на яйце с кренвирш. Разцепете кренвирша по дължина и съединете двата му края с клечка за зъби. Така от тях ще оформите сърце. Сложете ги в сгорещен тиган и чукнете яйцата, за да се изпържат. 

Хайде сега да похапнем!