Продукти:
3 ч. ч. брашно (допълнително за разточване)
3 яйца
1 ч. л. зехтин
½ ч. л. сол
3 с. л. топла вода за замесване

Специалното брашно, което се използва за домашна паста, се нарича Durum Semolina. То е брашно от твърда пшеница, което може да бъде заместено и с брашно от грис. Ако не може да намерите такова обаче, използвайте висококачествено бяло брашно.

Разбийте яйцата с вилица. Сипете брашното в широка тепсия и направете кладенче по средата. В него изсипете разбитите яйца, зехтина, солта и водата. Замесете тесто. Ако е нужно, добавете още малко вода или брашно. Не прекалявайте. Пропорциите са точни, тестото трябва да стане меко, за да може да се разточи на тънко. Омесенето тесто направете на топка и завийте с фолио или кърпа. Оставете да почине около 30 минути.

С допълнителното брашно поръсете равна повърхност. Разделете тестото на 4 равни части. Ако имате машина за домашна паста, пуснете парчетата няколко пъти, за да се разточат на тънко.



Сменете приставките (накрайници) и нарежете тестото на тънки ленти.



Може да избирате широчината им, използвайки различни по вид приставки.

Ако нямате машина, разточете тестото на тънко с точилка. Поръсвайте с брашно, за да не залепва. С ротиращ или с обикновен нож го нарежете на дълги и тънки ленти.
За по-голямо удобство може да ги наредите върху точилката и да ги оставите да висят.

Кипнете подсолена вода на котлона. Варете прясната паста около 5 минути. Сварената паста се познава по това, че когато метнете парче от нея върху фаянса на стената, то се залепва и не пада.

Може да гарнирате домашната паста с домати, пармезан, босилек с царствен аромат, сосове на различна основа, шунка, гъби, зелени подправки.