Необходими продукти

5 бр. яйца80 гр. захар

60 гр. брашно

1 с.л. пшенично нишесте

1 ч.л. лимонова коращипка сол

1-2 с.л. какао (по желание)

250 гр. извара

150 гр. плодово кисело мляко - банан

250 гр. сирене Маскарпоне

2 с.л. пудра захар

1 ч.л. ром

2 бр. банани

200 гр. фин млечен шоколад

200 мл течна сметана

50 гр. маслен крем за украсакокосови стърготини за украсамарципан за украса

Начин на приготвяне

Жълтъците се отделят от белтъците и се разбиват със захарта. Прибавят се пресятото брашно, нишестето, лимоновата кора, солта и какаото. Отделно се разбиват белтъците на твърд сняг и се прибавят в жълтъчената смес като се размесва с лъжица. Сместа се изсипва в правоъгълна тава, застлана с хартия за печене и намазана с олио. Пече се около 12 минути на 180-190 С.
Междувременно се приготвя кремът, като се разбиват изварата, маскарпонето, плодовото мляко, ромът и пудрата захар.

След като се охлади, блатът се нарязава на 4 дълги ленти, които се намазват с крема и се нареждат тънки колелца от банана. Първата лента се навива на руло и се поставя на подноса изправена, а с останалите ленти се обикаля това руло до получаване на тортата. Тортата се обвива стегнато с кухненско найлоново фолио и се оставя в хладилник за 24 часа.

Шоколадът се настъргва на ренде и се залива с горещата сметана като се бърка постоянно, без повече да се вари, докато се охлади. С половината шоколадов ганаш се полива тортата от всички страни и отново се връща в хладилника са един час.

След това се слага останалият шоколад, като се заглажда с шпатула отвсякъде и се оставя в хладилника за още час. После се украсява отстрани с кокосови стърготини, а отгоре с маслен крем и марципан.