Кимчи е традиционно японско ястие, чиято основна техника на приготвяне е ферментацията. В това отношение много прилича на туршиите, които са характерни за българската традиционна кухня. В Япония обаче използват множество и различни похвати за ферментиране – от смесване на порудкти до заравяне в дупки в земята за дълго време. 

Пресните репички, които в момента растат в градините ни, може да затворите в буркани с различни добавки, за да получите интересно и пикантно ястие. То е полезно, заради стартиралите ферментационни процеси, които оказват благотворно действие върху флората на стомаха.

 

Необходими продукти:

1 малка ябълка
1 глава лук
6 скилидки чесън
1 малък корен джинджифил
2 с. л. рибен бульон
лют пипер
2 с. л. оризово брашно
4 ч. л. сол
1 ч. ч. нарязан пресен лук
7 ч. ч. нарязани репички

Приготвяне

Пасирайте ябълката, лука, чесъна, джинджифила и бульона, докато стане гладка смес. Смесете пипера с оризовото брашно и солта. Ако използвате много лют пипер, сложете внимавайте да не пипнете след това с ръка очите си. Може да използвате ръкавици. Забъркайте с пюрето. Сипете нарязания пресен лук и репички и разбъркайте с дървена лъжица, за да се покрият със соса. Сипете кимчито във висок стъклен буркан. Похлупете и оставете на хладно, за да ферментира за време от 3 дни до 2 седмици.