Има няколко основни стила при приготвянето на омлет – класически френски, американски, испански и японски. Формата на класическия фрeнски омлет напомня палачинка, но не съвсем. Сгънат, заема 1/3 от собствената си форма и е с два завити края. За да го направите, ви трябва само шпатула. И няколко опита.

Американските омлети са сгънати на две равни части. Японските също, но те са с изключително богата плънка. Испанският омлет пък се сервира нарязан на парчета. 

Защо е удобно да се сгъва омлетът?

1. Когато сгънете омлета, топлината на яйцата разтопява сиренето, с което сте го поръсили отгоре. Така то ще стане меко, разтегливо и много вкусно.

2. Между двете сгънати части е най-удачното място за поставяне на плънката, която използвате. Така на всяка хапка ще имате богатство от вкусове.

3. Само ако сгънете омлета, ще имате достатъчно място в чинията, за да добавите и зеленчуци или плодове, с които да гарнирате ястието.

4. Сгъването на омлета е и лесен начин да го извадите бързо от тигана и да го поставите в чинията.

Полезно

Много хора, особено активно спортуващите, предпочитат омлет само от белтъци. Белтъкът на едно средно голямо яйце съдържа 20 килокалории. Той се усвоява много лесно от организма (97%). В състава му влизат много ценни аминокиселини, включително метионин, който човешкият организъм не може да синтезира са. Жълтъкът съдържа средно около 55 килокалории. Той е ценен, заради уникалния комплекс от мастни киселини. Лецитинът помага на мозъчната дейност, повишава работоспособността и усилва паметта. 

Стилове омлет

Класическият омлет се приготвя като към яйцето се добавя мляко или вода. Интересна разновидност е масленият омлет. Той се приготвя от 2 яйца, 40 г масло, сол, пипер. Маслото се разтопява в тиган на ниска температура. Маслото трябва леко да се стеле, не да цвърчи. През това време яйцата се разбиват с тел или с вилица. Топлото масло се добавя в омлета на тънка струя, като се бърка постоянно, за да не се сготви яйцето. Овкусява се със сол и пипер. Яйчната смес се сипва в тигана, в който е било маслото и се готви на бавен огън, докато започне да побелява. Омлетът е готов, когато все още изглежда леко суров (рохкав). Докато се сгъва с помощта на шпатула, той ще се сготви и в средата като остане светъл, без да е препържен.


Омурайсу е традиционен японски омлет. Той също се прави с прегъване, защото за него е характерна с богата плънка, която включва ориз, пилешко месо, гъби, чушки, лук и др. За една порция са нужни 1, яйце, 2 с. л. мляко, 3 с. л. сварен ориз, 2 парчета сварено пиле, 2 с. л. доматен сос, копър, магданоз, сол и пипер. Месото леко се задушава. Когато е готово, към него се добавя оризът и се разбърква. Сипват се доматеният сос и зелените подправки и се готви още около минута. Яйцето и млякото се разбиват и се сипват в добре сгорещен тиган с малко масло. Когато краищата на омлета леко се отлепват от тигана, пълнежът се разпределя върху половината омлет. С помощта на шпатула върху плънката се поставя другата половина от омлета. Готовият омурайсу се премества в чиния и се декорира с пресни зелени подравки.


Испанският омлет е пухкав и нарязан на парчета. Единствено при него няма прегъване. Яйцата, заели формата на тигана, се нарязват на фигури - най-често триъгълници, и се подреждат в продълговата чиния.

Мързелив омлет във фурна - това е вариант, който много често използват руснаците. Определено е един от мързеливите начини за приготвяне на яйца. Зеленчуците се заливат с 1 с. л. масло и се слагат във формата за печене. Пекат се около 15 минути във фурната на 180 градуса. Яйцето се разбива с мляко и с него се заливат зеленчуците. Пече се още 15 минути.

Тайните на перфектния омлет

Който и начин да изберете, омлетът си остава една от най-полезните закуски и най-бързите и евтини вечери. Според специалистите перфектният омлет се приготвя в тиган с диаметър 15 см. Той трябва да е незалепващ и да се почиства лесно. За да изсипете разбърканите яйца, използвайте дървена лъжица. Дървото не променя вкуса на яйцата при допир.

Пиер Кофман (3 звезди Мишлен), в чиято кухня са се учили Гордън Рамзи, Марко Пиер Уайт, и други известни готвачи,прави омлета пухкав, като непрестанно раздрусва тигана с въртеливи движения, докато яйцата са още течни. Тайната на неговият омлет се нарича... масло. Той изпозлва много, както преди да сложи яйцата, така и върху самите тях. Той сгъва краищата на омлета от всички страни, като използва шпатула и ръба на тигана.

Ян Хендрик (ресторант Jan, Ница, Франция) споделя един малък трик, когато приготвя омлет. Щом изсипе сместа в тигана, той леко разбърква, за да стане пухкав. Много хора просто оставят яйцата сами да се готвят и не бъркат, за да не се получат дупки. Тайната е в бързината, с която това движение се прави. Любимия си омлет той приготвя, като в средата поставя парченце пушена сьомга и овкусява със сумак.