Киселото мляко е полезна храна - противоотрова. Предотвратява попадането на вредни вещества от храната и от околната среда да навлязат в организма през червата. Полезното му действие се дължи на млечно-кислите бактери. Добре се комбинира със зеленчуци - краставици, салата, зеле, коприва, спанак, киселец, зелен фасул, чушки, праз, и богати на захари плодове. Проблематична е комбинацията на кисело мляко със зърнени храни, семена, ядки, сирене. Лоша е комбинацията с: риба, месо, хляб, тестени изделия, сладкиши, картофи и бобови.

В летните рецепти киселото мляко може да присъства в предястия, в десерти и в основни ястия. Ето три рецепти с кисело мляко за лятната трапеза:

Пържени тиквички с кисело мляко

Необходими продукти

4-5 тиквички

1 кофичка кисело мляко

1/2 връзка копър

150 мл олио

1-2 скилидки чесън

1 ч.л. червен пипер

Сол на вкус

Начин на приготвяне:

Измиват се тиквичките, обелват се и  се нарязвате на кръгчета.

Пържат се в предварително загрято олио в тиган. След като тиквичките придобият кафеникав загар от двете страни, се изваждт и се слагат в малка тенджера с капак да се задушат и омекнат.

Киселото мляко се разбива в кофичката и се добавят предварително счуканият в хаванче чесън, ситно нарязаният копър и сол.

В голяма дълбока чиния и се слагат няколко лъжици от овкусеното кисело мляко на дъното. След това върху него се подреждат тиквички и се заливат с кисело мляко, докато се наредят всички тиквички.

Отгоре се украсява с нарязан на ситно копър и червен пипер, запържен в 1 с.л. олио.

Продължава с ягоди с кисело мляко и таратор>>>

Пресни ягоди с кисело мляко

Необходими продукти

500 г ягоди

1 кофичка кисело мляко

1 с.л. пчелен мед

Начин на приготвяне

Ягодите се измиват и се почистват. Половината от ягодите се пасират с киселото мляко и пчелния мед на крем. Останалите ягоди се нарязват на половинки или четвъртинки. От крема се разсипва в десертни чаши колкото да се покрие дъното им. Отгоре се поставят  от ягодите и отново се заливат с крем. Отгоре се подреждат красиви парчета ягоди. Може да се сложат в хладилника преди да се сервират.

Ягоди с кисело мляко

 

Продължава с рецепта за таратор >>>

Таратор

Тараторът е ембламатична българска "студена супа". Бърз и лесен за приготвяне, тараторът е освежителна и здравословна храна през лятото. 

Необходими продукти:

1 кофичка кисело мляко

1 средно голяма краставица

1 с. л. олио

1 скилидка чесън

1-2 бр. орехи

¼ връка копър

120 мл вода

Солна вкус

Начин на приготвяне:

Киселото мляко се разбива добре.

Разрежда се със студена вода.

Прибавят се краставиците, нарязани на дребни кубчета или настъргани на ситно ренде и олиото.

Добавят се ситно нарязаният копър и пресованите скилидки чесън.

Осолява се на вкус.

Сервира се леко охладен в хладилник.

При сервиране се поръсва със счукани орехови ядки.