След като се запознахме накратко с традиционните коледни блюда на Франция и Великобритания, днес ще прелетим над океана, за да кацнем в Латинска Америка и ще се нагостим с чудните ястия, с които мексиканци посрещат коледните празници.

Екзотичните плодове и салати, яхниите с месо и качамакът със сос от чили са сред най-важните блюда навсякъде из страната на сомбрерото.

В южните региони на почит е печената пуйка, рибата треска пък е гвоздеят на коледната вечер в централно Мексико. На север се похапват специалитети, известни под името "Тамале" – ястие, което се приготвя на основата на тесто, направено от царевица и с плънка от мляно месо (свинско и пилешко), сирене, плодове, зеленчуци и лют червен пипер. Обвива се с листа от царевица или живовляк, които преди консумация се отстраняват. Готви се на пара или се вари.

За десерт се поднасят най-разнообразни лакомства, сред които сладки бухтички "Бунюелос", пудинг с тортила, поръсена с канела и захар, стафиди и ядки, както и неотменният коледен мексикански сладкиш, известен като "Хлябът на влъхвите" или "Роска де Рейес". За декорацията му се използват смокини, дюли, череши и/или сушени и захаросани плодове. Този сладкиш се приготвя специално за празника на Богоявление /6 януари/.

В Мексико именно тогава децата поучават своите коледни подаръци, които се приписват на тримата мъдри мъже, дошли да се поклонят на родилия се Месия (а не на Дядо Коледа) Според обичая в „Хляба на влъхвите” се поставя фигурата на младенеца Исус. В чието парче се падне фигурката на бебето, този човек е "кръстник" на Исус за тази година.

Следват оригиналните рецепти на две от емблематичните коледни ястия на мексиканците>>

#Тамале с плънка от свинско
Продукти:
1 кг свинско месо
4 скилидки чесън
1 ½ глави лук
4 люти чушки, почистени от семките и стеблата
2 ч.л. сол
2 ч.ч. царевично брашно
6 листа от царевица
300 мл бульон телешки
1 пакетче бакпулвер
¾ ч.ч. мас
1 ч.ч. квасена сметана
1 л вода

Приготвяне:
Месото се поставя в тенджера заедно с лука и чесъна и се покрива с вода. След като заври, огънят се намалява и се оставя да къкри за около 2 часа. Изчистените люти чушлета се слагат в малка тенджерка заедно с 2 чаши вода. Вари се без капак 20 минути. Отстранява се от котлона и се оставя настрани да се охлади. Чушките се слагат в блендер и се смилат до получаването на гладка смес. Сосът се прецежда и се добавя сол на вкус. Вареното месо се накъсва и се смесва с 1 чаша от лютия сос. Разбърква се добре.

Царевичните листа се накисват в купа с топла вода. В голяма купа се слага маста с една лъжица от бульона, докато стане пухкава. Царевичното брашно, бакпулверът и солта се смесват, след което се добавят към мазнината.

Сипва се още бульон, ако е необходимо за образуването на тесто.Тестото се разпределя върху всяко листо от царевица, слага се по една лъжица от плънката и се завива, подобно на сърма. Вари се около 1 час.

След като тамале са готови, листатата се отстраняват и плънката се полива с лютия сос. Сервира се със заквасена сметана.

#Роска де рейес, или сладкишът на влъхвите
Продукти:
800 г пшенично брашно
250 г краве масло
150 г захар
3 яйца
7 яйчни жълтъка
2 с.л. ванилин
2 с.л. портокалова кора
35 г мая
1 щ. сол

За украса:
1 разбито яйце
захаросани плодове
разтопено масло

Приготвяне:
Смесете маята с половин чаша топла вода и 2 с.л. брашно. Оставете да престои 15 минути. Смесете брашното, яйцата, жълтъците, ванилията, портокаловата кора, маслото, солта и добавете разредената мая.

Замесете тесто. Оставете го на топло място в продължение на 1 час, покрито с кърпа, докато удвои обема си. Омесете тестото отново и оставете да престои на топло още 1 час повече. Оформете тестото пръстеновидно, като го осучете на плитка. Оставете да престои 30 минути.

Разбитото яйце нанесете на тънък слой върху повърхността на тортата. Наредете отгоре и нарязаните на ситно захаросани плодове. Печете при 150 ° С около 40 минути. Намажете с разтопеното масло.