След като ви представихме отличителните традиционни блюда, които красят коледната трапеза във Великобритания и ви запознахме с оригиналната рецепта за приготвянето на знаменития английски коледен пудинг, време е да се прехвърлим в страната на най-изтънчените и изискани кулинарни шедьоври – Франция.

В различните региони се сервират специфични и разнообразни ястия. Общото между тях, разбира се, е печената пуйка, която в някои области се пълни с кестени, в други – с ябълки и стафиди, а в трети се поднася с гарнитура от тиква. Салатите, шунката, стридите и коледният сладкиш също за неотменни гости на коледната трапеза във Франция.

В Елзас например централно място сред блюдата на трапезата се отрежда на печената гъска. В Бургундия пък не сядат на празничната вечеря без кестените и пуйката. Едни от най-апетитните и ароматни сладки, с които французите се гордеят са провансалските маслени бисвитки. Сладките от елда пък са любимо лакомство в Бретан. Стридите, гъшият дроб и приказната торта с форма на изрязано пънче - “Bûche de Noël”, са коледните фаворити на парижаните.

И така, след тази кратка, но интересна кулинарна разходка из пъстрата галерия коледни френски блюда, ви поднасяме оригиналните рецепти на две от тях:

#Печено пиле с тиква
Продукти за 4 порции:
1 пиле
2 ч.ч. тиква на кубчета
1 морков на едри парчета
1 ч.ч. пилешки бульон
2 дафинови листа
2 стръка мащерка
1 стрък розмарин
1 глава чесън
2 с.л. зехтин
сол и черен пипер на вкус
шепа гроздови зърна

Приготвяне:
Посолете пилето и го поръсете с черен пипер. Сложете го в тава, а около него наредете тиквата, моркова и главата чесън, нарязана на половина. Посипете с подправките и полейте със зехтина. Сипете малко бульон и сложете ястието във фурната. Печете, докато пилето се покрие със златиста коричка. Периодично го заливайте с пилешкия бульон. Преди поднасяне декорирайте с гроздови зрънца.

#Коледно пънче / "Bûche de Noël">>

#Коледно пънче / "Bûche de Noël"
Този артистичен десерт олицетворява дървото, което гори в камината между Коледа и Нова година. Парижани вярват, че той носи късмет, обич и топлина през цялата нова година.

Продукти за 8-10 порции

За блата:
4 яйца
6 с.л. пудра захар
2/3 ч.ч. брашно
1 ч.л. бакпулвер
2 с.л. какао
щипка сол
захар за поръсване

За глазурата:
150 г черен шоколад
150 мл прясно мляко
2 жълтъка
2 с.л. коняк
125 г краве масло със стайна температура
4 с.л. пудра захар

За декориране:
100 г шоколад
½ с.л. краве масло
пудра захар

Приготвяне:
Разбийте яйцата и захарта с миксер до пухкав крем. Прибавете пресятото брашно заедно с бакпулвера, какаото и солта брашно и разбийте отново до получаване на гладка консистенция. Сипете сместа в застлана с хартия за печене тавичка с размери 25х30 см. Изпечете в загрята до 200 градуса фурна за 10 минути. Извадете блата от фурната и го обърнете върху втори лист хартия за печене, поръсен със захар. С помощта на хартията навийте на руло и оставете да изстине.
Междувременно направете крема. Натрошете шоколада и го разтопете на водна баня. Оставете да се охлади 5-7 минути и разбъркайте с млякото и жълтъците до гладкост. Загрейте на тих огън за 3-4 минути, докато сместа започне да се задържа по обратната страна на лъжица. Прибавете коняка. Разбийте маслото заедно с пудрата захар и помощта на миксер. Прибавяйте шоколадовата смес лъжица по лъжица, като разбърквате до еднородност. Намажете блата с крема. Навийте на стегнато руло и го поставете в чиния.
Разтопете шоколада заедно с маслото на водна баня. След като се охлади леко, намажете сместа върху рулото. С вилица направете резки, наподобяващи кората на дърво. Поръсете с пудра захар, която да имитира навалял сняг. Декорирайте със зрънца касис или други горски плодове по желание.