След кулинарната ни разходка до страната на сомбрерото, където ви запознахме с някои от традиционните коледни гозби на мексиканците, време е да „поохладим” страстите и да се прехвърлим в студените снежни земи на северните елени – Финландия. Страната, в най-източната част на която се намира провинция Лапландия – дома на Добрия белобрад старец, който финландците наричат Йоулупуки.

Домакините почистват и украсяват къщите от рано, рибарите акостират лодките още в деня на Св. Томас – 21 декември, за да бъдат заедно със семействата си в празничните дни. Врати отварят коледните пазари, изпъстрени с всевъзможни лакомства, сувенири, ръчни изделия и греяно вино. Всички са с приповдигнат дух и се подготвят за коледния парад, в който главно действащо лице е Дядо Коледа.

#Традиционната коледна трапеза
Традиционната коледна трапеза във Финландия е обсипана с почти всичко, за каквото може да се сетите – варени картофи, прясно осолена сьомга, салата от варено цвекло, хайвер, маслини, моркови и кисели краставички, която местните наричат "Росоли", херинга и традиционна коледна шунка. Открояват се ястия като печеното (свинско или пуешко) месо и варената риба треска. Масата е отрупана още и с всевъзможни видове сирена и сладкиши, сред които известните и неподражаеми коледни сладки (Joulutortut). Оризовият пудинг, гарнирани със сироп от червена боровинка, е царският десерт сред лакомствата на коледната трапеза.

Но за да усетите коледния вкус на Финландия, ви поднасяме два от най-типичните празнични специалитети на финландците.

#Коледна салата "Росоли"

Продукти:
500 г сварени картофи
3 средно големи глави цвекло
2 сварени яйца
100 г настъргано финландско сирене (или кашкавал)
200 г настъргано твърдо сирене
50 г извара
250 г хайвер
1 морков
2 черни маслини
няколко стръка магданоз

Снимка: Thinkstock

Приготвяне:
Настържете картофите на едро и в продълговато плато оформете от тях овал. Намажете овала с хайвер. Настържете яйцата с ренде и ги разбъркайте със сирене. Нарежете свареното цвекло на малки кубчета. А най-отговре поставете маслини

#Финландски коледни сладки (Joulutortut)

Продукти:
500 гр. готово многолистно (бутер) тесто
конфитюр от сливи (или по избор)
1 жълтък, разбит
пудра захар, смесена с ванилия

Снимка: Thinkstock


Приготвяне:
Нарежете тестото на квадрати със страна 8 см. Направете внимателно разрези от всеки връх на квадрата към центъра. Поставете по 1 с.л. конфитюр в центъра на всяко квадратче. Започнете да прегъвате връхчетата, през един към центъра, така че да се образува звезда. Застъпете върховете един върху друг и леко притеснете.
Наредете сладките в покрита с хартия за печене тавичка и намажете с разбития жълтък. Печете в предварително загрята до 220 градуса фурна около 15-20 минути, докато се покрият със светло златист загар. Поръсете с пудра захар, смесена с ванилия.