Щом въздуха наоколо затрепти под мириса на печени чушки и патладжани, а градините натежат с последните червени домати, време е да зарадваме трапезата си с една гозба, която събира на едно място почти всички слънчеви дарове на настъпващата есен. Няма по-подходящо ястие от богатия, натъпкан изобилно със зрели пресни зеленчуци и дъхави подправки, гювеч.

За да спазите класическата рецепта, трябва да разполагате и с още две основни неща: голямо глинено гърне и крехко шилешко.

Продукти:

ок. 1 кг шилешко месо, нарязано на големи хапки
4 големи глави лук
4 големи картофа
2 моркова
2 тиквички, измити и наразяни на едро
1 голям или 2 по-малки патладжана
150 г бамя
100 г зелен боб
5-6 изпечени обелени чушки
2-3 едри узрели домата
2 скилидки чесън
100 г гъби
150 ориз
100 г грах
4 с.л. олио
½ чаша червено вино
Подправки:
по 1 ч.л. чубрица, риган, мащерка, черен пипер, червен пипер, сол
1 вр. магданоз "за капак"

Приготвяне:

В подходяща голяма тенджера с половината от олиото запържваме до златисто хапките месо. Изваждаме ги в отделен съд. В същата мазнина изсипваме ситно нарязания лук, чесъна, и когато поомекне, добавяме подправките без магданоза. Гасим леката запръжка със ситно нарязаните домати и виното. Добавяме всички изброени по-горе зеленчуци и продукти, и връщаме месото. Изсипваме цялата смес в големия глинен гювеч, слагаме във фурната и включваме на 180 градуса. Печем в продължение на 1 час. Накрая, след като го извадим, обилно поръсваме с магданоз.

Чаша младо червено вино е задължителен компаньон на това прекрасно традиционно класическо българско блюдо.

Добър апетит!

 

Тези, които нямат особена слабост към аромата на агнешко, шилешко или овче месо, успешно могат да го заменят със свинско, телешко или дори пилешко.

 

Очакваме вашите вкусни допълнения, изменения, идеи или предложения на кулинарните странички на нашите форуми тук или тук...