Помните ли приказките на Братя Грим – загадъчни, изпълнени с много приключения и изпитания за своите герои. Всички те са вдъхновени от тайнствените дебри на Шварцвалд – тъмния лес. Този сладкиш е класика в жанра, който ще ви дари с приказна наслада, тайнственост и щастлив край.

Необходими продукти за 8-12 порции.
За блатовете:
175 г краве масло + масло за намазване на формичките
75 г тъмен шоколад, начупен на малки, еднакви по големина парчета
2 средно големи яйца
300 г обикновено брашно
300 г фина нерафинирана захар
25 г какао
1 ч.л. сода бикарбонат
200-300 г цедено кисело мляко

За пълнежа:
425 г череши/вишни без костилки (от компот)
2-3 с.л. черешов сок или ликьор
4 с.л. конфитюр от вишни
3 с.л. пудра захар
500 г сметана

За глазурата:
200 г тъмен шоколад, начупен на малки, еднакви по големина парчета
100 г череши с дръжките

Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до 180° С. Намаслете и застелете три 20-сантиметрови форми с отделящи се дъна. Сложете маслото и 75 г от начупения шоколад в малък тиган и леко загрейте, като разбърквате, докато се стопи напълно.

Смесете в купа брашното, захарта, какаото, содата бикарбонат и щипка сол. Смесете яйцата и киселото мляко в отделна купа. Към яйчената смес добавете шоколадовата и я изсипете в купата със сухите съставки. Добавете 100 мл и бързо разбърквайте с метална лъжица до получаването на еднородна смес. Така получената смес разпределете в трите форми и печете в средата на фурната около 20-25 минути. Охладете 10 минути.

Междувременно отцедете вишните/черешите, запазете сиропа от компот и го смесете с ликьора. Разбийте сметаната заедно с пудрата захар на мек крем и разбъркайте до получаване на гладък крем. Напръскайте един от блатовете с 2-3 лъжици вишнев сироп. Намажете го с половината от конфитюра, после с половината от сметаната и наръсете половината от отцедените вишни.
Поставете втория блат и повторете процедурата. Сложете и третия блат и го навлажнете с остатъка от сиропа. След като разтопите и шоколада за глазурата на водна баня, намажете с него третия блат и украсете тортата с черешите с дръжки.