Тази солена торта съчетава едновременно класически вкусове - спанак и сирене, и иновация - кора и блат от чипс. Това прави вкуса й познат - заради това харесван, а формата - атрактивна. Може да сте сигурни, че дори вечно недоволната ви свекърва ще бъде впечатлена. А най-хубавото е, че тортата се прави изключително лесно. 

Необходими продукти:

3 големи картофа (600 грама приблизително)
2 с. л. зехтин
350 грама спанак 
2 яйца
1 ч. ч. извара
1 1/2 ч. ч. смес от нарязани на ситно магданоз, лук и копър
100 гр сирене фета 
кора от лимон
сол и черен пипер на вкус

Снимка: labioguia.com

Обелете картофите и ги нарежете на парчета с дебелина 3 или 4 мм. Сипете малко зехтин в тигана и го загрейте. Изпържете нарязаните картофи до златисто. Когато картофеният чипс е готов, извадете го и оставете да се изцеди върху хартиена салфетка, която ще абсорбира излишната мазнина. 

Подредете чипса по дъното и стените на форма за сладкиш. Добре е стените й да се махат, за да може после по-лесно да ги отсраните, без да се разпадне соленият тарт. 

Задушете спанака в малко вода за около 4 минути. Това време е достатъчно, за да омекне. Когато е готов, го изцедете, като леко го притиснете с лъжица, за да изтече излишната вода.  

В средно голяма купа разбийте яйцата, заедно с рикотата. Добавете спанака и другите зелении и разбъркайте. Овкусете с лимонови кори и подправете със сол и черен пипер на вкус. 

Изсипете сместа във формата, направена от картофите. Печете тортата около 40 минути на 180 градуса, докато сиренето се втвърди и добие златиста коричка. Когато е готови, оставете да изстине за няколко минути, след което махнете обръчите и сервирайте.