Необходими продукти


За магданозения сос

2 скилидки чесън

1 голяма връзка магданоз

25 гр. борови семки

50 гр. пармезан

150 мл. зехтин

сол и черен пипер на вкус


За салатата

6 големи домата

450 гр. тиквички

450 гр. сирене фета

резени лимон и големи черни маслини (за украса)

сол и черен пипер

шепа листа от босилек

зехтин за овкусяване


Начин на приготвяне

1. Загрейте фурната до 180 градуса.

2. Разбийте магданоза и чесъна с пасатор. Добавете боровите семки, пармезана и зехтина, докато уредът още работи и разбърквайте до получаването на хомогенна смес. Овкусете със сол ичерен пипер.

3. Направете малки разрези в долната част на доматите и ги сложете във вряща вода за около 30 секунди. Веднага след това ги поставете в съд със студена вода за около минута. Така ще ги обелите лесно. След като направите това, нарежете ги на тънки кръгчета.

4. Нарежете и тиквичките на колелца. Подретедете ги в тиган, овкусете ги със сол и черен пипер и ги запържете за по 2-3 минути от всяка страна.

5. Подредете салатата в тава по следния начин: наредете доматите, поръсете със сол и черен пипер и полейте с малко магданозен сос. Сложете няколко листа от босилек, ред фета сирене, ред тиквички. Повторете същата аранжировка и завършете с ред фета сирене. Полейте със зехтин.

6. Поставете във фурната и запечете за 10-12 минути.

7. Сервирайте като украсите с маслини, листенца босилек и резенчета лимон.