Броколито е подвид растение от семейство Кръстоцветни, чиито едри цветни глави се използват за зеленчук. Сред лекарската гилдия то се слави с изключителните си лечебни качества. Благодарение на изобилието си от ценни за човешкото здраве хранителни вещества (витамините C, А, K и B-комплекс, на минералите калций, манган, желязо, магнезий, селен, цинк и фосфор, на фолати, каротеноиди) броколито притежава силно изразени противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Доказано е, че редовната му консумация понижава риска от инсулт, засилва имунната защита и предотвратява появата на определени видове рак.

Избирайте винаги броколи с твърдо стъбло без наранявания. Цветчетата трябва да бъдат свежи, ярки и компактни с равномерен зелен цвят.

За да съхраните по-дълго време броколите, подрежете около 2,5 см от долната част на основното стъбло и поставете броколито в съд с вода (подобно на цвете във ваза). Сложете го в хладилник, като обвиете горната част с найлонова торбичка. Това е гаранция, че вашето броколи ще запази свежия си вид в продължение на 5-6 дена.

И така, да преминем към рецептите на нашите топ 10 вкусни ястия с броколи: >>

1. Броколи с бадеми

Продукти за 4 порции:

2 букета броколи с обелени стъбла и нарязани на цветчета
125 г краве масло
100 г белени бадеми
1 с.л. прясно изцеден лимонов сок
½ ч.л. сол

Приготвяне:

Задушете броколито на пара около 8 до 12 минути. Покрийте ги, за да омекнат стъблата. Ако не са на пара, а са варени в малко вода, изцедете ги и оставете за 5 минути. да се охладят.

Междувременно разтопете маслото в плитък съд и в продължение на 2-3 минути изпържете в него бадемите. След като придобият златист цвят бадемите, добавете прясно изцедения лимонов сок, солта и малките китки броколи. Разбъркайте внимателно и сервирайте топло.

 

2. Крем супа с броколи

Продукти за 6 порции:

1 връзка пресен лук, нарязан на ситно
1 глава броколи, нарязани на малки розички
1200 мл пилешки бульон
125 г масло
¾ чаша брашно
1 ч.л. сол
¼ ч.л. черен пипер

Приготвяне:

В тенджера с разтопеното масло задушете ситно нарязания пресен лук и брашното, докато придобие леко златист цвят. На тънка струйка, като разбърквате непрекъснато, добавете бульона, пуснете вътре розичките броколи и оставете да покъкри на умерена температура около 10-15 минути. След като сместа се сгъсти, разредете с ½ чаша бяло шампанско и продължете да бъркате в предлжение на 2-3 минтути. Накрая овкусете със солта и черния пипер.

3. Горещ броколи топинг

Продукти за 1 тава:

1 голяма глава броколи, нарязана на розички
½ глава червен лук
1 червена сладка чушка
½ чаша настърган пармезан, разделен на 2 части
¼ чаша зеленчуков бульон
2 скилидки чесън
2 чаши чедър сирене, настъргано
1 ч.ч. заквасена сметана
1 чаша лека майонеза
1/4 с.л. смлян черен пипер

Приготвяне:

Загрейте фурната до 180 ° С. Смесете нарязаните броколи, лук и чушка в тавата. Посипете с половината от настъргания пармезан. Залейте с ¼ чаша зеленчуков бульон, добавете смачкания и накълцан чесън и разбъркайте добре. Печете около 30 минути и добавете сметаната, майонезата и останалата част от сиренето пармезан. Запечете още няколко минути, докато се разтопи. След като извадите тавичката от фурната, настържете отгоре бялото сирене чедър и овкусете с черния пипер.

4. Броколи салата с нежен дресинг

Продукти:

1 глава броколи, нарязана на розички, с размер колкото 1 хапка
½ глава червен лук, нарязан на ситно
½ чаша златни стафиди
½ чаша печени бадеми
½ чаша нарязана целина
¼ чаша парченца бекон за гарнитура (по желание)

За дресинга:
1 чаша майонеза
¼ чаша захар
2 с.л. оцет
1 ч.л. сол
1/2 ч.л. черен пипер
1 с.л. зехтин

Приготвяне:

Измийте броколите и ги отцедете върху салфетка. В голяма купа смесете първите пет съставки, включително броколите и разбъркайте добре. Облейте ги с дресинга и разбъркайте добре. Сложете салатата в хладилник в продължение на няколко часа преди сервиране. Поръсете върху салатата парченцата бекон непосредствено преди сервиране.

5. Броколи Песто с макарони

Продукти за 4 порции:

сол на вкус
1 глава броколи, разделена на розички
½ чаша настърган пармезан , плюс още толкова за аранжиране
½ чаша орехи
½ чаша студено пресован зехтин
½ чаша листа от босилек
1 пакет от 450 г макарони
1 чаша ронена сладка царевица
смлян черен пипер

Приготвяне:

Варете броколите в 3 л вода. подсолена с 1 ч.л. сол около 4-5 минути, докато поомекнат, но запазят яркия си зелен цвят. Извадете ги и ги прехвърлете в миксера, като добавите пармезана, орехите, зехтина, босилека, солта и черния пипер. Миксирайте и вашето песто (сос за макарони от италианската кухня) е готово.

Междувременно сварете макароните, поръсете ги с царевицата и залейте с броколи пестото. Подправете с черния пипер и разпределете на 4 порции. Аранжирайте сс заделения настърган пармезан по желание.

6. Броколи Фритата (Омлет по италиански със сушени домати, броколи и козе сирене)

Продукти за 4 порции:

1 глава броколи, нарязана на ситно
8 яйца
1 с.л. масло
1 връзка пресен лук, накълцан на ситно
1 ч.л. мащерка
½ ч.ч. олио
сушени изцедени домати
200 г козе сирене, натрошено
сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:

В подходящ съд кипнете леко солена вода и бланширайте броколите около 1 минута, без да позволявате да променят цвета си. Извадете ги с решетъчна лъжица и ги охладете в голям съд с натрошен лед. Прецедете.

Разбийте яйцата в купа със солта и черния пипер. Добавете мащерката и бланшираните броколиje. Доматите и лука запържете внимателно и изсипете в яйчената смес с броколите. Разбъркайте внимателно и пържете в тиган с незалепващо дъно около 2 минути от всяка страна. Изсипете в тавата и поръсете с козето сирене ечете във фурната само от горната страна около 3 минути, докато сиренето се разтопи и придобие златист цвят. Извадете ястието, охладете и нарежете на триъгълни парченца и сервирайте.

7. Броколи салата с бадеми, боровинки и червен лук

Продукти за 6 порции:

1 голяма глава броколи
½ ч.ч. тънко нарязани бадеми, печени
1/3 чаша сушени боровинки
½ малка глава червен лук, нарязан на ситно

6 листунца айсберг, нарядани на ситно

За дресинга:
½ чаша мътеница
1/3 чаша майонеза
2 с.л. ябълков оцет
1 с. л. захар
3 с.л. ситно нарязан лук

Приготвяне:

Нарежете броколите на малки китки. Изсипете ги заедно фино нарязаните листа айсберг, бадемите, боровинките и червения лук в голяма купа. Междувременно в подходящ съд разбийте съставките на дресинга. Добавете сол и черен пипер и полейте върху броколи салатата.

8. Печено броколи с пресни домати

Продукти:

1 ½ кг броколи, нарязани на розички
1 глава бял лук, нарязан фино на зарчета
2 скилидки чесън, счукани
2 средни до едри домати, нарязани на зарчета
2 с.л. бяло вино или бял оцет балсамико
1-2 с.л. захар
5 листа от босилек или 1 с.л. пресен нарязан на ситно риган
зехтин, сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:

Загрейте фурната до 240° С. Сложете броколите в голяма купа, поръсете със зехтин и подправете със сол и черен пипер. Печете ги максимум 10 минути, докато омекнат.

В голям тиган със зехтин на средна температура пригответе заливката: Най-напред запържете лука, добавете последователно чесъна, подправките, захарта и ситно нарязаните домати. Изчакайте сместа да заври, залейте с бялото вино и свалете от огъня. В тавичката за печене изсипете най-напред доматената смес, след това броколите, вkимателно ги разбъркайте и печете на умерена фурна до 25-30 минути. Поръсете с листенцата босилек. Опитайте на вкус и ако е необходимо, добавете сол и черен пипер.

9. Броколи бухти

Продукти за 4 порции:

1 голяма глава броколи, нарязана
4 яйца
1 чаша брашно
1 чаша ситно настърган пармезан
4 малки скилидки чесън, счукан и накълцан
щипка червен пипер
щипка черен пипер
зехтин или олио за пърженето
сол на вкус

Приготвяне:

От големия ствол на броколито отделете средно големи цветчета около 1-2 см. Обелете стъблата и нарежете всичко на ситно.

Бланширайте броколите на пара или в малко вода, докато омекнат. Отцедете ги и ги оставете настрани да се охладят. В голяма купа разбийте яйцата, добавете брашното, сиренето, чесcна, солта и пипера. Добавете и охладените броколи и с помощта на тел за разбиване на яйца енергично разбийте на пюре.

В подходящ голям тиган разтопете и облейте стените с масло, комбинирано със зехтин или олио. В загрятата мазнина с черпак изсипете равни количества от сместа. Пържете, като обливате бухтичките със загрятото олио. Достатъчни са по 2 минути от всяка страна. Така изпържените бухтички извадете върху салфетки, за да се отцеди мазнината. Разпределете на порции и поднесете с гарнитура от зелена салата и майонеза от чесън.

10. Броколи суфле

Продукти за 4 порции:

1 голяма глава броколи, нарязана на розички
4 с.л. масло
4 с.л. зехтин
4 с.л. брашно
2 чаши прясно мляко
1 ч.л. дижонска горчица
2 ч.л. сушен розмарин
сол на вкус
2 чаши натрошено козе сирене
3 жълтъка и 5 белтъка
1 чаша сметана

Приготвяне:

Бланширайте броколите на пара или в малко подсолена вода. Междувременно в голям тиган разтопете маслото в олиото, поръсете брашното и на средна температура запържете, докато придобие цвета на светъл карамел. Добавете млякото, горчицата, розмарина, солта и бъркайте, докато сместа се сгъсти. Отстранете от огъня и едва тогава смесете с козето сирене и 3-те жълтъка. Изсипете всичко в голяма купа.

Разбийте 5 белтъка на сняг и добавете сметаната, като продължите разбиването. След като се втвърди, смесете и с броколите. Оставете няколко минути да отдъхне и втаса. Печете на 180° С, докато коричката покафенее. Ястието може да сервирате и топло, и охладено.

Снимка: eatingwell.com