Продукти:

•    500 г телешко месо
•    500 г арпаджик
•    6 с. л. олио
•    1 средно голям домат
•    100 мл червено вино
•    сол, черен пипер, бахар
•    вода


Приготяне:

Поставете арпаджика в дълбока купа и го залейте с кипяща вода. Оставете го така няколко минути, за да омекнат люспите и да се обелят по-лесно. Извадете ги с решетъчна лъжица и ги обелете. Внимавайте да не нараните целостта на лукчетата, за да останат цели и по време на термичната обработка. Почистените главички поставете цели в тиган, в който леко сте загрели 3 с. л. от олиото. Задушете ги за около 15 минутки на слаб огън, докато омекнат и се карамелизират.

През това време нарежете месото на малки парчета и го задушете в друг тиган. Когато арпаджикът е готов, добавете го към телешкото. Сипете виното, нарязания на ситно домат, подправките и водата и оставете да се вари.  

За да е още по-крехко месото, може предварително да го мариновате за няколко часа в следната смес: соев сос, сокът на един лимон, черен пипер, чесън, дафинов лист или розмарин по желание.
Освен арпаджик, към телешкото може да добавите и сушени сини сливи.

телешко месо с арпаджик