Крехкото филе с гарнитура от сладки картофи и сушени плодове е прекрасна алтернатива на традиционното печено. Порция от това възхитително сладко-солено блюдо е достатъчна за един обяд, който ще ни зареди с много енергия и настроение.

Продукти за 4 порции:

1 кг телешко филе
1 голяма глава кромид лук, нарязана на ситно
200 мл бяло вино
2 с.л. зехтин
½ ч.л. канела
1 дафиново листенце
2 тънки лентички портокалова кора
1 кг сладки картофи, нарязани на кубчета
100 г сушени сини сливи
100 г сушени кайсии
100 г златни стафиди
½ ч.л. сол
Смлян черен пипер

1. Преди да пристъпим към приготвянето на филето и всичко останало, загряваме фурната до 190 градуса.

2. В огнеупорния съд или тенджерка, в която ще печем, загряваме зехтина и позапържваме месото от всички страни. Изваждаме го в чиния. В загрятата мазнина насипваме лука и го задушаваме няколко минути на умерен огън, докато омекне. Наливаме чаша гореща вода и разбъркваме.

3. Връщаме месото в тенджерата, добавяме канелата, дафиновия лист и портокаловата кора. След като заври, го похлупваме и преместваме във фурната за ок. 40 мин.

4. Добавяме картофите, стафидите, сушените сливи и кайсиите, солта и черния пипер и заливаме с виното. Отново захлупваме и оставаме във фурната за нови 40 мин.

5. Изваждаме от фурната готовата гозба и първата ни работа е да отстраним дафиновия лист. Нарязваме месото и поднасяме с гарнитура от запечените картофи и плодове.

В сладко-солената гама на това сочно печено, щипката канела подчертава плодовия аромат на сушените кайсии, сини сливи и стафиди. Но най-добре е сами да се убедите и насладите на превъзходните гурме качества на това ястие.