Продукти:


1 кг. свински ребърца
300 г арпаджик
сол
черен пипер


За маринатата:


100 г горчица
500 мл. светла бира
6,7 скилидки чесън
щипка сминдух
половин пакетче подправки за барбекю
100 мл. соев сос
1,2 моркова


За гарнитурата:


1 кг. пресни картофи
500 мл. светла бира
сол, чубрица, червен пипер и олио на вкус


Начин на приготвяне:


В дълбок съд, за предпочитане тенджера, смесваме продуктите за маринатата, като слагаме цели скилидките чесън, а моркова нарязваме на едри парченца. След това прибавяме към сместта и свинските ребърца и ги оставяме да престоят за няколко часа в хладилника. После ги изсипваме в дълбока тава заедно с маринатата и добавяме обеления арпаджик. Отгоре поръсваме с черен пипер на вкус. Слагаме да се пече във фурна за около два часа на 200, 250 градуса.
Нарязваме картофите на едри шайби, слагаме ги в тава с бирата, червения пипер, чубрицата и солта. Разбъркваме добре и оставяме да се пече за около един час.

Снимка: Антоанета Дойчинова
Съвет: Ако нямате място за две тави във фурната, изпечете първо ребърцата. Така ще избегнете неприятния вид и вкус на студена гарнитура, а месото ще е приятно хладко.