Средиземноморската кухня се слави с апетитни ястия по оригинални рецепти от здравословни продукти и с балансиран състав на менюто. Богатото съдържание на естествени антиоксиданти и ненаситените мастни киселини я прави една от най-щадящите диети, която  се препоръчва на хората след прекаран инфаркт и след операция на сърцето. 

Традиционната средиземноморска кухня спазва негласно няколко здравословни принципа на хранене:

Зехтинът е основната, използвана мазнина (екстра върджин, т.е. студено пресован).

Честа консумация на риба, приготвена на скара или на пара, и морски дарове.

Много зеленчуци, плодове и ядки от региона.

За овкусяване се използват свежи подправки - босилек, магданоз, риган, копър, мента, розмарин.

Ястията изискват минимална термична обработка.

Рецепта за средиземноморски специалитет - пармиджана за 6 порции.

600 г патладжани  

3 средни домата

500 г сирене "Моцарела”

100 г сирене "Пармезан”

200 мл олио

1 връзка пресен босилек

брашно за овалване

сол на вкус

Рецепта за доматения сос

4-5 средни домата

2 глави кромид лук

3 червени чушки

4 скилидки чесън

2 яйца

2 с.л. зехтин

1 ч.л. захар

сол на вкус

Патладжаните се нарязват на колелца, дебели 1 пръст и се осоляват. Оставят се наклонени в съд да се отцедят от горчивия сок. Овалват се в брашно и се пържат в сгорещено олио. Изваждат се с решетъчна лъжица в чиния. 

Доматеният сос се готви в дълбок тиган. Сипва се зехтинът и след като се  сгорещи се прибавят нарязани на ситно лукът и чесънът. Чушките, предварително опечени и обелени се нарязват на дребно и също се добавят. Суровите домати се пасират и се посоляват. Към тях се прибавя и захарта. Полученото доматено пюре се разбърква заедно с лука в мазнината в тигана и се оставя на слаб огън около 10 минути.

На дъното на тавата за печене се слага тънък слой от доматения сос, а останалият се оставя да изстине. Нареждат се един слой от изпържените патладжани. Върху тях се слагат колелца от пресни домати, отгоре кръгчета моцарела. Поръсва се с настърган пармезан и накъсан пресен босилек. След това се редят отново патладжани, домати, моцарела, пармезан и босилек.

Приготвя се заливка от охладения доматен сос с леко разбити две яйца, която си изсипва равномерно върху ястието. Отгоре се поръсва с настърган пармезан и се пече на 180 С градуса за около 20 минути.