Продукти:

180 г захар
250 г шоколад
900 мл течна сладкарска сметана
1 жълтък
150 мл вода

50 г шоколад за решетките
½ с. л олио

Приготвяне:

Сипете водата и захарта в тенджера и поставете на котлона да заври. Оставете на средна температура около 5 минути. Отстранете от огъня и добавете натрошения на парчета шоколад. От топлината той се разтопява. Ако остане на парчета, върнете за малко на котлона. Бъркайте енергично, за да се получи хомогенна смес.
Разбийте жълтъка и го добавете в шоколадовата смес. Оставете да изстива на стайна температура. Разбийте сметаната с миксер и прибавете захар на вкус, ако има нужда. Добавяте разбитата сметана в шоколадената смес.
Сипете в чашки оставете във фризера поне за половин час. Извадете за 5 минути преди консумация, за да се отпусне.

Разтопете и останалата част от шоколада на водна баня. Добавете олиото, за да стане сместа лъскава. Застелете широка тава с хартия за печене. Изливайте  шоколада на тънки струйки, за да оформите решетка – три хоризонтални и три вертикални ивици. Ако правите по-голямо количество, може да сипете шоколада в хартиена фуния или кухненски пош с тънък накрайник.

Оставете фигурките за 10 минути във фризера. След като замръзнат, те лесно се отделят от хартията за печене. Декорирайте сладоледа с тях преди да го сервирате.