Ако искате да доставите на сетивата си така жадуваната радост и наслада, има само едно разрешение на този, иначе никак, немаловажен проблем. Запретнете ръкави и си приготвите един изключително апетитен и ароматен сладкиш от круши и стафиди.

Снабдете се с:

3 узрели круши
150 г стафиди
150 г захар
1 ч.л. лимонов сок
120 г разтопеномасло
2 ч.л. настъргана портокалова кора
1 щипка сол
2 яйца
180 г брашно
1 ч.л. бакпулвер
1-2 с.л. прясно мляко

И пристъпете към действие:

1.Предварително загрейте фурната до 180 градуса. Стените на формата намажете с масло, а дъното покрийте с хартия за печене.
2.Обелете крушите, разрежете ги на половинки и ги почистете. Стафидите сварете в захарен сироп.
3.На тих огън в тиган, заедно с лимоновия сок, карамелизирайте 50 г захар до златистокафяво.
4.Потопете крушите в карамелизирания сироп с отрязаната част надолу. Между крушите поръсете стафидите.
5.В купа разбийте маслото с останалата захар, настърганата поротокалова кора и солта до образуването на светъл гъст крем. Едно след друго добавяйте и яйцата.
6.Пресейте над крема брашното с бакпулвера и разбъркайте. Добавете прясното мляко и продължавайте да бъркате, докато тестото придобие лепкава консистенция.
7.Поставете тестото върху плодовете във формата и го загладете добре. Печете в продължение на около 50-60 минути в предварително загрята фурна. За да не изгори отгоре, може покриете с алуминиево фолио.
8.Извадите изпечената сладост от фурната, оставете го да престои във формата около 10 минути. След това внимателно го обърнете върху поднос и го поднесете все още уханно топъл. Накрая, по желание, може да добавите сметана за сладкиши или да поръсите с пудра захар.

И една скромна, но продиктувана от личен опит, препоръка: За да стане сладкишът малко по-така, непосредствено след изпичането, поръсете няколко капки ром!