...току що изваден от фурната кейк и... естествено чаша топло кафе. Комбо от вкус и наслада за един по-добър старт на деня. 

#Продукти
За ронливата кора:
1/3 ч.ч. захар
1/3 ч.ч. кафява захар
2 ч.л. канела
½ ч.ч. масло, разтопено
1 ч.ч. брашно

За кейка:
2 ¼ ч.ч. брашно
1 ч.л. сол
2 ч.л. бакпулвер
¼ ч.л. сода за хляб
½ ч.ч. масло, на стайна температура
1 ½ ч.ч. захар
2 големи яйца
2 ч.л. екстракт от ванилия
1 ¼ ч.ч. пълномаслена заквасена сметана

 


1 ч.ч. пудра захар
2 с.л. пълномаслено мляко
½ ч.л. ванилия или бадемов екстракт

#Начин на приготвяне
Загрейте фурната до 180 градуса. Намажете дъното и стените на тавичката за печене с 1 допълнителна супена лъжица масло.
За ронливата горна кора в купа смесете захарта и канелата. Разбъркайте в разтопеното масло. Добавете брашното и с вилица разбъркайте внимателно до получаването на не съвсем хомогенна смес на трохи. Оставете настрана.
За кейка с миксер разбийте маслото и захарта до образуването на пухкава и лека пяна. Добавете яйцата, едно по едно, и разбъркайте. Добавете и ванилията.
Смесете в малка купа брашното, солта, содата и бакпулвера. Отделете 1/3 от брашнената смес, разбийте с миксер на ниска скорост, след което добавете към нея половината от заквасената сметана. Втората третина смесете с останалата половина от заквасената сметана, след което добавете към нея и последната третина от брашнената смес. Смесете третините и разбийте, с миксер на висока степен до хомогенна тестена смес без бучки.
Прехвърлете тестото в тавичката за печене и разстелете равномерно. С пръстите поръсете отгоре ронливата захарно-канелена смес.
Печете кейка около 40 до 45 минути , докато хрупкавата коричка придобие златист загар. Прехвърлете кейка върху решетка и го оставете да се охлади на стайна температура. След като се охлади, облейте сладкиша с глазурата, приготвена от смесването на захарта, млякото и ванилията. Сервирайте в компанията на горещо ароматно кафе.

Да ви е сладко!