Необходими продукти:

500 г леща
1,5 л вода
2 глави лук
1 домат
1 ч. л. сол
1 ч. л. лимонов сок
60 г ситно нарязан спанак
2 скилидки чесън
1 с. л. олио
черен пипер

Приготвяне:

Нарежете на ситно лука и домата и ги пасирайте заедно с олиото за няколко секунди, докато станат на пюре.

Измийте лещата и я залейте с гореща вода. В нея добавете и пюрето от зеленчуците и сложете да се вари на бавен огън (около 20-25 минути). Периодично разбърквайте. Когато зърната на лещата омекнат, добавете солта.

Добавете ситно нарязания спанак и оставете да поври още 15 минути. Подправете с лимонов сок. Нарежете чесъна на ситно и го запържете в олиото. Преди да свалите лещата от огъня, го добавете в тенджерата. Може да подправите с черен пипер.