Освен с разнообразието на използваните продукти и съчетания, чийзкейковете се различават и по техниките на приготвяне. Най-лесно ще ни бъде, ако решим да направим вариант без печене. Това е идеалният избор за начинаещите кулинари – без стрес и никакви неприятни изненади накрая. Следва една такава рецепта за шоколадов чийзкейк, който ще ви очарова с неустоимия си нежен и завладяващ вкус.

Продукти за 10-14 порции:
525 г крема сирене, със стайна температура
420 г течен шоколад, със стайна температура
60 г пудра захар
160 г пълнозърнести бисквити с овесени ядки
50 г меко масло
80 г лешници, запечени на сух тиган

Приготвяне:
Бисквитите се начупват и се поставят в блендер заедно с маслото и 1 с.л. от течния шоколад, смилат се до мокри трохи и се прибавят 20 г от лешниците, ситно нарязани. Разбърква се добре и получената смес се разстила върху дъното на форма с подвижен ринг и диаметър 24 см, предварително намазана с разтопено масло.
Притиска се добре с опакото на лъжицата и се оставя в хладилник, за да стегне. Сиренето се разбива с пудрата захар, прибавя се останалия шоколад и се разбърква до хомогенност.
Полученият крем се изсипва внимателно във формата, която се завива с фолио и се връща в хладилника. Оставя се да стегне през нощта. Сервира се веднага след изваждане от хладилника, като се разрязва с топъл нож, след като се поръсва с нарязаните лешници.