Откакто станах родител се старая да избягвам нездравословно приготвените храни, въпреки че са вкусни.

Любимите ми пържени тиквички с копър и чесън потънаха в забрава, а тиквичките присъстваха в семейното меню предимно под формата на супа или прясно нарязани на салата. На това му казвам „здравословна кулинарна скука”.

Докато един ден на гости в Брезник не ми поднесоха печени тиквички, които нямаха нищо общо с това, което бях опитвала до момента. Леко хрупкави и невероятно вкусни, без да са пържени! Оттогава това ни е любимата семейна рецепта за тиквички. Сигурна съм, че ще я харесате, затова ето какво ви е нужно:

•3 средно големи тиквички*;
•3 супени лъжици брашно;
•2 чаени лъжици червен пипер;
•1 кафена лъжичка сол;
•Щипка черен пипер;
•Олио за поръсване.

Продуктите са за 4 порции.

Изчистете тиквичките от дръжките и дъното, обелете ги. След като ги измиете, нарежете ги на тънки около 5 мм. резени. Установила съм, че формите се получават по-правилни, ако ножът не се държи хоризонтално, а с върха надолу при рязане. Така можете по-лесно да отмерите разстоянието, без да кривите встрани.

Смесете брашното, червения пипер, солта и черния пипер в чиния. Овъргаляйте тиквичките от двете страни, като ги изтупвате леко накрая, за да не е прекалено много полепналата смес. Наредете ги в намазнена тава. Внимание: много важно е да редите така, че да застъпвате парчетата като керемиди на покрив (така ми обясниха и на мен :)). Накрая поръсете равномерно с олио. Изпечете тиквичките за 30 мин. във фурната на 210 градуса. Преди да ги извадите от тавата, оставете ги леко да изстинат, за да не се отлепи брашняната смес, която придава невероятния вкус на това ястие. А то със сигурност върви еднакво добре както със студена биричка, така и с айрян.